BJØRVIKA (Nettavisen): Onsdag kveld møttes partilederne til valgkampens nest siste partilederdebatt på TV 2, som ble sendt direkte fra Deichman Bjørvika i Oslo.

Det hele åpnet med en skarp replikkveksling om lærermangelen i norsk skole.

- Hvis våre elever skal ut og studere i USA eller England, så nytter det ikke å komme med tresleiver fra sløyden og smilefjes i karakterboka, tordnet Frp-leder Sylvi Listhaug.

Hun hamret løs mot partiene som vil fjerne karakterkravet for lærerstudenter.

- Det viktigste for barna våre er å ha gode lærere, men disse folka her vil jo ikke ha noen krav til lærerne - og det er problemet, for vi lever i en verden der det er internasjonal konkurranse, sa Listhaug.

Les også: Folkets dom: Klar vinner i TV 2-debatten

Se reaksjoner fra partilederne etter debatten:

- Tom symbolpolitikk

Flere av partiene, deriblant SV og Senterpartiet, ønsker nemlig stryke kravet om karakter 4 i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen.

- Det er tom symbolpolitikk og helt meningsløst når vi har lærermangel i Norge at man ikke kommer inn på lærerutdanningen, sa SV-leder Audun Lysbakken i debatten, og gikk til angrep på Erna Solberg (H) og hennes parti:

- Det er en fallitterklæring for Høyre at vi har en så stor lærermangel i Norge, sa han.

Les også: Ny måling: Ikke flertall for Støres trio

- Du avskilter lærere

Lysbakken mente Solberg har mye av skylda for at Norge nå har lærermangel.

- I en valgkamp for noen år siden snakket du om drømmelæreren, nå driver du altså og avskilter lærere i norsk skole, sa han.

- Nei, jeg utdanner drømmelæreren, gjennom å ha den mest kraftfulle satsingen noensinne på etter- og videreutdanning, repliserte Solberg, og påpekte:

- Matte er ikke noe tøysefag.

Les også: Moxnes skal gjøre det gratis å gå til tannlegen: Noen få skal få regningen

Også Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum slo fast at karakterkravet bør bort.

- Vi har vært mot firerkravet. Du må kunne bli lærer selv om du sliter med matten, konstaterte Vedum.

Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre kalte det et lite treffsikkert krav.

- Støre burde klappe

Partilederdebatten gikk ellers stort sett rolig for seg. Men temperaturen økte igjen da regjeringsalternativene ble tema på slutten av debatten.

Det ligger nemlig an til kaos etter valget, for alternativene til regjeringssamarbeid er utallige - særlig på rødgrønn side.

Ap-leder Jonas Gahr Støres drømmeregjering er en regjering bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, men i flere målinger har Støre også vært avhengig av støtte fra enten Rødt eller MDG for å danne regjering.

Støre har imidlertid advart mot å stemme på Rødt eller MDG, noe Rødt-leder Bjørnar Moxnes skjønner lite av:

- Jeg forstår at Solberg advarer, men ikke at Støre advarer, sa Moxnes, og la til:

- Støre burde klappe for at han får med oss på laget, som en sterk kraft for rettferdighet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarte med å love samtaler med alle de fire partiene på rødgrønn side, samtidig som han gjentok at Ap ikke vil sitte i regjering med Rødt.

Bastholm: - Vil ta ansvar

MDG-leder Une Bastholm, som ønsker en regjering med Arbeiderpartiet og SV, med støtte fra Rødt, sa at hun ønsker å bli invitert til samtaler med Støre og samarbeidspartnerne tidlig om det blir en rødgrønn valgseier.

- Det vil være forskjell på hvordan MDG og Rødt prioriterer. Dersom valgresultatet viser at Støre blir avhengig av MDG eller Rødt, kommer vi til å ta ansvar og vil bli invitert i samtaler tidlig, sa Bastholm.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker imidlertid ikke Støres drømmeregjering, der SV er med.

- Det er mange ting vi er enige om. Du trenger noen å samarbeide med hvis vi skal få opp bondens inntekter. SV har støttet bondeopprøret og kystopprøret, påpekte Lysbakken overfor Vedum.

Uenigheten om hvilke partier ny regjering skal bestå av, har ikke gått statsminister Erna Solberg hus forbi.

- Den siden er mer opptatt av å bli kvitt oss og har ikke avklart hva de skal gjøre videre, sa Solberg.