Stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) beklaget seg tirsdag ettermiddag for at hun har misforstått pendlerreglene. Adresseavisen omtalte saken først, hvor det kom frem at i 2014 etablerte Hansen seg med sin mann i deres felles bolig på Ski, 29 kilometer fra Oslo. Adressen hun oppga til Stortinget, var Trond Giskes leilighet i Trondheim, hvor hun leide en hybel. Reglene krever at du bor minst 40 kilometer unna Stortinget for å få pendlerbolig.

Les mer her: Stortingspresidenten beklager – sier hun misforsto reglene om pendlerbolig

- Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skrev Eva Kristin Hansen i en epost til Adresseavisen via sin rådgiver tirsdag ettermiddag.

Tips oss: Vet du noe om saken? Ta kontakt på tlf 02060 eller epost 02060@nettavisen.no

Klar beskjed fra Listhaug

Onsdag formiddag har Frp-leder Sylvi Listhaug kommet på banen med en uttalelse.

- Hun bør vurdere sin stilling. Og vi ønsker at hun kommer til Stortinget og redegjør for saken, sier Listhaug til NTB.

Listhaug vil likevel ikke gå så langt som til å kreve at Hansen går av nå.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Stortingspresident misforstod seg unna skatt på gratis bolig for 450.000 kroner

- I første omgang nå mener vi at hun på eget initiativ bør vurdere sin stilling, og så bør hun komme til Stortinget og redegjøre.

Venstre-leder Guri Melby er ikke like bastant i konklusjonen sin. Hun ønsker å vite mer om hvorfor dette har skjedd.

- Saken ser alvorlig ut, men vi må få alle fakta på bordet før jeg kan konkludere, sier hun til Nettavisen.

- Et ekstra ansvar

MDG-politiker Rasmus Hansson har også reagert etter Adresseavisens avsløring, og i en kort kommentar til NRK Dagsnytt onsdag formiddag er han krystallklar.

- Hun bør trekke seg. Hun har vel ikke gjort mer galt enn andre i lignende saker, men hun sitter i landets nest høyeste verv. Den som sitter der, bør ta et ekstra ansvar og vise at nå tar det slutt med den ekstra misforståelseskulturen på Stortinget, og hun bør trekke seg fra stillingen, sier MDG-toppen til NRK.

I går kveld sendte også stortingspresidenten selv en e-post til Adresseavisen, hvor hun selv mener å ha handlet i god tro hele veien.

«Jeg har hele tiden vært sikker på at jeg har fulgt reglene for tildeling av pendlerbolig. Jeg har heller ikke fått noen tilbakemelding fra administrasjonens side når jeg har rapportert underveis. Sett i ettertid, ser jeg at administrasjonen skulle hatt informasjon om boligen i Nordre Follo», skriver Hansen.

Har tillit

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud bekrefter etter spørretimen på Stortinget onsdag at de ikke vil be Hansen om å tre av.

- Det er en krevende sak, sier Aasrud til NTB.

- Hun har vært i god tro og ment at hun har gjort ting riktig. Så viser det seg, for henne som for mange andre, at det har vært uklart hvordan regelverket har vært å forstå, fortsetter hun.

Aasrud bekrefter overfor NTB at Arbeiderpartiet fortsatt har tillit til Hansen som stortingspresident.

- Ja, det har vi. Men det er en situasjon der det er viktig at vi får klargjort reglene.

Også tillit

Også Senterpartiet har tillit til stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) etter pendlerboligsaken, bekrefter parlamentarisk leder Marit Arnstad.

- Vi registrerer at Eva Kristin Hansen har beklaget denne saken, og vi har fortsatt tillit til Hansen som stortingspresident, skriver Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, til NTB.

Og hun legger til:

- Når det gjelder det pågående arbeidet med gjennomgang av pendlerboligordningen så regner vi med at presidentskapet og Stortingets administrasjon vil vurdere den videre innretningen på dette arbeidet, skriver Arnstad.

- Må legge alle kort på bordet

Høyres parlamentariske nestleder Henrik Asheim ber stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) svare på alle spørsmål om pendlerboligsaken.

- Det er viktig at stortingspresidenten legger alle kort på bordet, stiller opp i mediene og svarer på de spørsmål hun blir stilt, sier Asheim i en skriftlig uttalelse om saken.

Asheim mener det er «uheldig» at Hansen, som har påtatt seg ansvaret med å rydde opp i denne typen saker, må beklage få uker etter at hun er valgt selv.

Les også: Har laget regler for Stortinget: Facebook ler seg fillete

- Da Stortinget åpnet i høst, var presidenten tydelig på at Stortinget må rydde opp i pendlerboligregelverket. Det er viktig at dette gjøres på en måte som er transparent, og som skaper tillit i befolkningen, sier han.

Asheim legger likevel til at Høyre på nåværende tidspunkt ikke har grunnlag for å ta stilling til spørsmålet om hvorvidt partiet fortsatt har tillit til Hansen som stortingspresident.

Slik svarer SV og KrF

SV-leder Audun Lysbakken sier at partiet hans har tillit til stortingspresidenten i pendlerboligsaken, men forutsetter at hun vil rydde opp i saken.

- Vi tar med oss at Eva Kristin Hansen beklager denne saken, men kjenner den foreløpig kun gjennom mediene. Det er for tidlig å konkludere, og vi avventer mer informasjon om de faktiske forholdene og hvordan saken har vært håndtert. SV har tillit til presidenten, men forutsetter at hun vil gjøre alt som er nødvendig for å belyse og rydde opp i saken, sier Lysbakken i en epost til NTB.

Det var tirsdag det ble kjent i Adresseavisen at Eva Kristin Hansen kan ha fått pendlerbolig av Stortinget i strid med reglene. Det kommer etter at Aftenposten tidligere i høst avslørte pendlerboligrot hos en rekke stortingspolitikere.

Les også: Som Ap-velger skammer jeg meg over partiet mitt

- Det er viktig at den opprydningen som pågår knyttet til sakene om pendlerbolig, både fra Stortingets administrasjon og gjennom det eksterne utvalget som presidentskapet skal utnevne neste uke, blir grundig og bidrar til å skape tillit til at Stortingets ordninger blir håndtert i tråd med intensjonen, sier Lysbakken.

KrF har foreløpig ikke bestemt seg for om de har tillit til Hansen.

- Det ser ut som en alvorlig sak, vi må få oversikt over alle detaljer før vi går inn i en konklusjon på dette, sier leder Olaug Bollestad til Adresseavisen.

Meldte flytting umiddelbart

Selv om hun var bosatt i Ski fra 2014, meldte stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) flytting først kort tid etter at hun ble valgt inn i presidentskapet i 2017. Det skriver Aftenposten.

Les også: - Hadde hun vært Nav-klient, så hadde hun blitt dømt til ubetinget fengsel

Hansen ble valgt som første visepresident på Stortinget etter stortingsvalget i 2017. Da var hun fortsatt folkeregistrert i partikollega Trond Giskes leilighet i Trondheim. 9. oktober, to dager etter at Stortinget ble konstituert og hun ble valgt inn i presidentskapet, meldte hun flytting til Ski.

Vil ikke se på saken

I e-posten fra Hansen står det også at Stortingets direktør Marianne Andreassen sier at flere representanter har misforstått regelverket, og at administrasjonen derfor ikke vil gjøre noe mer med Hansen sin sak.

Les også: Stortingets ekspresident lot voksen sønn bo i pendlerboligen i flere år

Ap-politikeren overtok som stortingspresident i en tid preget av omfattende avsløringer i pressen knyttet til representantenes økonomiske goder, spesielt pendlerboliger og etterlønn.

Hansen gjorde det da til en hovedoppgave for det nye presidentskapet å ta tak i disse sakene.

- Jeg tror vi må jobbe hardt for å gjenreise tilliten til Stortinget blant folk. Det har vært så mange saker nå som har bidratt til å svekke tilliten til norske politikere, sa hun den gang til NTB.

Holder seg tause

Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen holdt seg svært kortfattet tirsdag kveld.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Kjell Ingolf Ropstads avgang er den brutale straffen for 12 år med skattefrie boliger

- Jeg viser til Eva Kristins egne uttalelser og beklagelse, og vi har ikke noen ytterligere kommentar utover det, svarer kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Aps stortingsgruppe på NTBs spørsmål om noen i partiledelsen kan kommentere saken.