RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Listhaug til avokado-angrep på Rema-Reitan

DEBATT: Sylvi Listhaug og Ole Robert Reitan møttes til debatt i Arendal onsdag.
DEBATT: Sylvi Listhaug og Ole Robert Reitan møttes til debatt i Arendal onsdag. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Matmilliardær Ole Robert Reitan ble svar skyldig da landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) ville vite Remas innkjøpspris på avokado da de to møttes i Arendal onsdag.

Arendal (NTB): Listhaug overrumplet Rema-direktøren da hun tidlig i debatten i Arendal kulturhus trakk fram en topakning med spisemoden avokado og utfordret ham på innkjøpsprisen.

- Dette er en vare som er importert tollfritt fra Peru, og som koster 24,90 i butikken. Mitt spørsmål er hvor mye Reitan og de andre kjede-eierne sitter igjen med, når vi betaler så mye, sa Listhaug.

Svar fredag

Reitan ble svar skyldig i den TV-sendte debatten. Han forklarte at han ikke går rundt med alle innkjøpsprisene i hodet, men lovet å ha svaret klart når de to møtes på nytt fredag. Da har Listhaug innkalt alle matkjedene til sitt kontor for å få dem til å svare på hvordan og hvorfor maten i Norge har blitt 3,2 prosent dyrere etter sommerens prishopp.

- Og på frukt har prisene økt med 4-5 prosent, mens det knapt finnes norsk frukt i butikkene. Jeg vil vite hvorfor prisene øker med ti ganger mer enn det jordbruksavtalen skulle tilsi, sier Listhaug til NTB.

Bedyrer samvittighet

Rema-sjefen legger overfor NTB ikke skjul på at han er fornøyd med at Listhaug har dratt i gang en ny diskusjon om matvareprisene.

- Det er ikke min skyld, sa han i debatten, og la til at Rema-prisene har økt 1 prosent så langt i år, noe som er i takt med økningen på innkjøpsprisene.

- Selvfølgelig har jeg ikke noe å tape på å diskutere matvarepriser. Folk har stor tillit til oss. Vi har de laveste kostnadene, og derfor også de laveste prisene. Så jeg har best samvittighet i denne diskusjonen, sier Reitan til NTB.

For mange rike

Listhaug sier hun bli mistenksom fordi noen av de rikeste personene i Norge finnes i matbutikk-bransjen.

- Vi skal gå dette etter i sømmene, for vi mener norske forbrukere betaler for mye for varene. Og når noen av de rikeste i Norge er innenfor matbransjen, da er det grunn til å stille spørsmål. Jeg snakker ikke bare om Reitan som er eier, men også en rekke lokale kjøpmenn rundt om i landet som tjener seg søkkrik, sa Listhaug i debatten.

Overfor NTB sier hun at hun ikke har noe imot at folk tjener penger, men at det er en grense for mye forbrukerne skal være med på.

Reitan viser til at utbyttet i Rema ligger stabilt på 3 prosent, men at det blir store tall når kjeden selger 25 prosent av all mat i Norge.

- Det er helt greit at Listhaug er offensiv. De aller fleste landbruksministrene i Norge har jo liksom vært bøndenes talsperson. Nå skal hun få lov til å sparke, slå og rive i alle retninger. Det er bare artig.

Svartmaling

Listhaug fikk onsdag også sitt første møte med den nye lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes. Hun benyttet anledningen til å be ham om å ikke svartmale situasjonen for bøndene.

- Det skapes et bilde at norsk landbruk er helt i ferd med å gå under, at det ikke er noen fremtid. For ungdom som eventuelt skal overta, så blir jo ikke de inspirert når de fremste lederne snakker så negativt om yrket, sier Listhaug til NTB.

Bartnes mener det handler om ulik virkelighetsforståelse.

- Den beskyldningen klarer jeg ikke å ta alvorlig. Vi produserer faktisk mer mat i Norge nå. Men problemet er at den maten i stadig mindre grad produseres på norsk matjord. Det kan bli et problem framover. Liker hun ikke at jeg sier det, må hun gjerne kalle det svartmaling, sier bondelagslederen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere