OSLO (Nettavisen): Torsdag holdt Sylvi Listhaug valgkamp-kick-off for en rekke av Fremskrittspartiets kandidater til høstens stortingsvalg.

Under sin åpningstale brukte partilederen anledningen til å legge lista for hvordan hun vil definere sine politiske motstandere i MDG, Rødt og SV under høstens valgkamp.

Det nye tilnavnet er «venstreradikale sosialister».

Les også: Frp stopper stortingsdebatt om norsk deltakelse i Mali-styrke – Rødt raser

– De bruker klimaet som unnskyldning for å styre livene våre, sa hun om den røde og grønne trekløveren som hun forsøker å knytte tett opp mot Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Det hjelper lite hvor bredt Trygve smiler eller hvor tåkete svar Jonas gir. Fasiten er at din hverdag blir dyrere og vanskeligere, fortsatte hun.

– Bruker klima

Etter åpningstalen snakket Nettavisen med Frp-lederen.

– Du sier at de venstreradikale sosialistene bruker klima som en unnskyldning til å styre livene til folk. Du tror ikke det ligger en reell bekymring bak den politikken?

– Sosialister har alltid ønsket å styre folk, men da var dem røde. Nå har de fleste grønnvasket seg, men det handler om akkurat det samme: Formynderpolitikk, reguleringer, påbud, forbud, det å styre hva folk skal spise og reise. Alt dette her. Og nå bruker de klima som unnskyldning. Men sosialisme er sosialisme, uansett om den er grønn eller rød.

Les også: MDG raser mot Jan Bøhler (Sp) i politistrid: - Viser hvor useriøst det er

– De er ikke genuint opptatt av klima?

– De er genuint opptatt av å styre folks liv. De var de da de var røde, og det er det etter å ha prøvd å grønnvaske seg selv.

– Ikke av klima?

– Jo, det er i hvert fall en unnskyldning de bruker for å styre folks liv. Og så er de sikkert genuint opptatt av det, det er jo alle. Men noen av oss mener at teknologi og politikk som legger tilrette for frivillige endringer er noe vi kommer lengre med enn å gi folk avsmak på politikere som vil styre altfor mye.

– Hun er desperat

Partileder i Miljøpartiet de Grønne, Une Bastholm, er lite fornøyd med Listhaugs retoritikk.

– Dette valget handler om en verdikamp. Og den kampen står mellom klimafiendtlig og splittende egoisme, som FrP representerer, og solidaritet med barn, unge og klodens mest sårbare, som MDG går til valg for, sier hun.

Les også: Covid-19 har nå lavere dødelighet i Norge enn vanlig sesonginfluensa

– Måten Listhaug karakteriserer MDG viser hvor desperat hun er nå foran valget. Miljøkampen handler ikke om rød eller blå politikk, men om å ta vare på naturen, klimaet og sikre barna våre en trygg framtid etter årevis med mislykket klimapolitikk. Da må de rikeste bidra litt ekstra, og vi må alle gjøre endringer i hverdagen vår.

Rødt tar på sin side ikke kritikken fra Listhaug særlig tungt.

– Jeg skjønner at Listhaug bekymrer seg når Rødt ligger an til større gjennomslag enn noen gang, sier partileder Bjørnar Moxnes til NTB.