*Nettavisen* Nyheter.

Listhaug vil ha strengere straff i belastede områder

Frps innvandrings- og integreringsutvalg har besøkt Sverige og Danmark for å lære hvordan nabolandene kjemper mot gjengkriminalitet. På bildet er utvalgsleder Sylvi Listhaug og nestleder Jon Helgheim fra Frp. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Frp-nestleder Sylvi Listhaug ønsker dobbel straff for kriminalitet begått på Holmlia og andre belastede områder.

30.04.19 08:19

– Det nytter ikke med kos, klapp og klem på gjengkriminelle, sier Listhaug til Aftenposten. Hun leder partiets innvandrings- og integreringsutvalg og legger i helga fram sin første rapport på landsmøtet.

I tillegg til dobbel straff i belastede miljøer, foreslår utvalget dobbel straff for handlinger utført av gjengmedlemmer og firedobbel straff om gjengmedlemmet begår kriminelle handlinger i definerte straffsoner. Oslo sentrum er et av stedene de mener bør defineres slik.

De foreslår også høye bøter og fengsel for utagerende oppførsel mot politiet.

- Føre var

Rapporten kommer på bakgrunn av at utvalget har vært i København og Malmö for å lære hvordan de kjemper mot gjengkriminalitet.

– Det dreier seg om å være føre var, og ikke havne i samme problemene som våre naboland sliter med, sier Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Engen-Helgheim, som er nestleder i utvalget.

De ønsker også å gå til verks mot ungdomskriminaliteten og foreslår etablering av flere plasser i ungdomsfengsel, samt etablering av forsterkede, lukkede barnevernsinstitusjoner. Frp vil også opprette en hurtigdomstol for rask behandling av gjengkriminelle.

Jan Bøhler til frontalangrep

I et Facebook-innlegg går Arbeiderpartiets Jan Bøhler til frontalangrep på forslaget for Frp:

«Siste dag i Stortinget før påske stemte FrP sammen med flertallet ned alle Ap’s 14 forslag til tiltak mot kriminelle gjenger som vi fremmet i november. Det var bl a forbud mot å delta i og rekruttere til kriminelle gjenger, endring av org krim-paragrafen så den gir gjengmedlemmer lenger straff, et langvarig tett på-prosjekt mot gjengene, flere ungdomsplasser i kriminalomsorgen, barneverns-institusjoner som ikke sender hyperkriminelle barn tilbake til byen, bedre lovregler om oppholdsforbud, nye tiltak og lovendringer for å inndra mer av gjengenes penger og verdier, osv.

Bare en uke etter påske kommer FrP i Aftenposten i kveld med mange av de samme forslagene som de selv nylig stemte ned, pluss at det fremdeles er noen viktige tiltak de ikke går inn for. Samtidig viser de hvor lite de vet om gjengkriminaliteten i Oslo når de vil utforme geografisk baserte straffer. Gjengene opererer i hele byen og helst der det er mest penger å tjene på narkotikasalg, utpressing, hvitvasking, mm. De kaller derfor markedene sine i mer velstående områder enn Groruddalen og Holmlia for «gullgruver». Det er altså ikke nødvendigvis der de har vokst opp eller bor at de begår kriminaliteten.

Vi har fremmet bedre forslag om høyere straffer og mye annet som vil ramme gjengene, men FrP stemte dessverre alt sammen ned. De kunne vært med og fått flertall 11/4, men er tydeligvis ikke opptatt av konkrete resultater. Det burde de være etter å ha sittet med passive «vurdere og se på-justisministre siden 2013, mens gjeng- og ungdomskriminaliteten bare har økt.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag