*Nettavisen* Nyheter.

Listhaug vil innføre nytt tiltak for å ta juksemakerne

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker ankomstsenteret i Råde, mandag. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Innvandringsministeren vil ta i bruk ansiktsgjenkjenningsverktøy for å avsløre utlendinger i Norge med falsk identitet.

23.12.15 15:26

Som Nettavisen skrev tirsdag, har Nasjonalt ID-senter benyttet ansiktsgjenkjenningsteknologi i et pilotprosjekt til å skanne personer i Utlendingsbasen, der alle som søker visum eller opphold i Norge registreres med bilde.

Pilotprosjektet avdekket at potensielt 27.000 utlendinger som er eller har vært i Norge, kan ha blitt registrert med feil identitet.

- Jeg mener dette er veldig problematisk at vi ikke har oversikt over hvem som befinner seg i Norge. UDI har sagt at det ligger noen feilregistreringer i disse tallene, men det er viktig at vi har kontroll på hvem som befinner seg i riktet, sier innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug (Frp), til Nettavisen.

- Derfor sender vi ut på høringen en rekke forslag om innstramningstiltak før nyttår, blant annet dette med ansiktsgjenkjenning, sier hun.

Ett av innstramningstiltakene går ut på å at asylsøkeres fingeravtrykk skal kunne lagres i ti år. Denne oppbevaringspraksisen skal også gjelde for familiegjenforening.

Listhaug sier at både fingeravtrykklagring og ansiktsgjenkjenningsverktøy kan bli viktige virkemidler å ta i bruk framover.

- Jeg mener vi må følge opp de rådene som kommer fra Nasjonalt ID-senter. Det er viktig å vite hvem som befinner seg i Norge og å ta dem som jukser seg til opphold og jukser seg til identitet i Norge. Vi må intensivere kampen mot juksemakerne, sier hun.

Potensielle terrorister?
- Frykter du at potensielle terrorister kan være blant de mange tusen som potensielt opererer med falsk identitet i Norge?

- Nå er nok politiet og PST de rette til å svare på det, men jeg mener det er svært viktig å vite hvem som er i Norge, og med den situasjonen som er i verden i dag, er det viktigere enn noen gang. Det er derfor viktig at vi sender et forslag på høring før nyttår, som kan gi oss bedre verktøy til å fange opp hvem som prøver å lure oss. Vi har styrket politiet og har egne dedikerte politifolk som jobber med å avsløre ID-juks. Det er veldig viktig at vi styrker innsatsen, sier Listhaug.

Les også: - 27.000 registreringer av utlendinger kan være feil

- Bra at de ble tatt
Politiets Utlendingsenhet (PU) opplyste denne uken at flere asylsøkere i Norge hadde i høst forsøkt å søke asyl flere ganger med ulike identiteter.

- Det er veldig bra at de ble tatt. Det er veldig viktig at vi kan avsløre flere. Ett viktig grep er det vi gjør med fingeravtrykk og familiegjenforening. De som søker om familiegjenforening slipper i dag å avgi fingeravtrykk, sier hun.

Les også: Asylsøkere prøvde å få to identiteter i Norge

Personvern
Kritiske røster mener imidlertid at langtidslagring av fingeravtrykk går på bekostning av personvernet.

- Det er viktig med personvern, men det er også viktig for Norge at man ikke kan jukse seg til opphold. Det er også viktig for asylinstituttet at de som trenger hjelp, får hjelp. Jeg mener dette er helt nødvendig skritt å ta, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen).

Tre millioner bilder
Nasjonalt ID-senter anbefaler utlendingsmyndighetene å ta i bruk ansiktsgjenkjenningsverktøy i behandlingen av utlendingssaker, ettersom teknologien kan korte ned behandlingstiden og avdekke eventuell ID-misbruk.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har en egen database med nesten tre millioner bilder av utlendinger som har søkt om visum eller en form for oppholdstillatelse.

- I dag har UDI lagret over ti år med digitale ansiktsbilder. Vi har brukt et utvalg på drøyt 16.000 bilder fra utlendingsdatabasen som vi har testet opp mot hverandre. Blant disse sakene fant vi avvik i 106 registrerte identiteter. Det tilsvarer 1,8 prosent. Dersom dette er tilfelle for resten av utlendingsdatabasen, er det snakk om over 27.000 registrerte identiteter, uttalte prosjektleder Frøy Løvåsdal til Nettavisen tidligere denne uken.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Ansiktsgjenkjenning kan bidra til riktigere og raskere identitetsvurderinger. Metoden kan være et viktig virkemiddel for å redusere både saksbehandlingsfeil og muligheten for misbruk av identitet, slår Nasjonalt ID-senter fast i sin nye rapport (illustrasjonsbilde). Foto: Morpho

- Kunne vært unngått
Prosjektet avdekket at en rekke personer opererte med én eller flere identiteter i Norge, og kan i teorien ha misbrukt velferdsordninger. I tillegg var det flere personer som var registrert med samme identitet. Løvåsdal sier at dersom førstelinjen hadde benyttet et ansiktsgjenkjenningsverktøy, kunne de fleste av disse feilene, om ikke alle, ha vært unngått.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag