*Nettavisen* Nyheter.

Listhaugs jordbruksoppgjør ligger tynt an

Landsbruks- og matminister Sylvi Listhaug får ikke støtte fra Arbeiderpartiet i jordbruksoppgjøret. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Et flertall i Stortinget går mot regjeringens tilbud til bøndene.

22.05.14 21:30

Line Henriette Hjemdal (KrF) og Pål Farstad (V) ankom Statsministerens kontor sammen med sine rådgivere like før klokka 21.

Det er svært uvanlig at slike forhandlinger finner sted like før en proposisjon skal legges fram.

Bruke natta

Etter det NTB erfarer er partene forberedt på å forhandle hele natten for å komme fram til et resultat.

– De er dømt til å bli enige, sier en kilde i Venstre.

Forhandlingene skjøt fart torsdag etter at det ble klart at Arbeiderpartiet ikke vil redde Listhaugs omstridte landbruksoppgjør.

– Stortingsgruppen har behandlet regjeringens tilbud og kommet fram til at vi ikke kan støtte dette, konstaterer Aps landbrukspolitiske talsmann i Knut Storberget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe vil ikke støtte regjeringens tilbud til bøndene, sier tidligere justisminister Knut Storberget.

Han mener forslaget strider mot Stortingets målsetting om et landbruk over hele landet. Det er første gang i historien at Ap sier nei til å godta statens tilbud til bøndene etter et forhandlingsbrudd.

Avhengig av forlik

Dermed er Listhaug helt avhengig av KrF og Venstre for å få proposisjonen vedtatt i Stortinget.

Ifølge en kilde i Frp vil det sannsynligvis komme justeringer i proposisjonen, mens TV 2 melder at de fire borgerlige partiene jobber med en tilleggserklæring til proposisjonen.

Både Venstre og KrF er uenige i profilen på landbruksoppgjøret, som tilgodeser store bønder framfor små, og vil ha mer støtte til småbønder og distriktene.

Geir Pollestad i Senterpartiet sier til NTB at han ikke forstår hvorfor Venstre og KrF har det så travelt.

– Nå kommer saken til Stortinget, og vi har god tid å finne løsninger i næringskomiteen. Aps avklaring om at de vil gå mot tilbudet, skaper nye muligheter. Det er viktig at KrF og Venstre nå ikke setter hensynet til regjeringen foran hensynet til bøndene, sier han.

– Ønsketenkning

En Frp-kilde i regjeringsapparatet sier til NTB at uansett utfall vil Listhaug gå seirende ut av striden med bøndene.

– Enten blir statens tilbud vedtatt – eventuelt med noen små justeringer. Eller så gjør Stortinget så store endringer at hele forhandlingsinstituttet undergraves, sier kilden.

Det skremmer imidlertid ikke leder i Norges Bondelag Nils Bjørke.

– Dette er ren ønsketenkning fra Frp, sier han.

– Hvis Stortinget tar ansvar, svekker ikke dette instituttet, heller tvert imot. Men det er interessant at Frp allerede nå går ut og innrømmer at det egentlig var dette de ville, sier han.

Justeringer

Listhaug har de siste dagene vært nøye med å presisere at saken som sendes Stortinget fredag, er «basert på» tilbudet til bøndene. Ordlyden kan åpne for justeringer, blir det fremhevet fra ulikt hold.

Hva slags justeringer som kan være på tale, er imidlertid uklart. Torsdag holdt partene kortene tett til brystet.

Det reagerer Storberget på.

– Dette er veldig spesielt. De beskylder oss for å bryte ned forhandlingsinstituttet, men er det noe som bryter ned dette, så er det å forhandle i skjul etter at partene er gått fra hverandre, sier Knut Storberget til Aftenposten.

Annen behandling

Ap støtter i utgangspunktet endringer i landbruket, men Storberget mener at endringene som Listhaug foreslår, er så omfattende at det må behandles på en annen måte enn gjennom jordbruksoppgjøret.

– De vil i for stor grad ramme mindre og mellomstore matprodusenter. Det er ingen god løsning at mange aktører i landbruket får svakere økonomi, samtidig som forbrukerne får dyrere mat, sier Storberget.

Torsdag innkalte han og Aps stortingsgruppe samtlige fylkesledere til møte 2. juni for å jobbe fram partiets synspunkt på statens jordbrukstilbud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag