Litauen går til venstre etter nedgangstider

Vilnius (NTB-AFP): Venstrepartiene og populistiske opposisjonspartier i Litauen var mandag i gang med å danne en ny regjering etter at velgerne kastet den konservative koalisjonen.

Etter hvert som resultatene kom inn etter valget søndag, møttes lederne for arbeiderpartiet, sosialdemokratene og Orden- og rettferdighetspartiet bak lukkede dører på et hotell i Vilnius.

- Vi danner en arbeidsgruppe som skal innlede rådslagningen om en ny regjering, sa arbeiderpartiets leder, den russisk-fødte Viktor Uspaskitsj til pressen.

De første resultatene etter at tallene fra godt over halvparten av landets stemmelokaler var talt opp, viser at arbeiderpartiet får rundt 23 prosent og sosialdemokratene nesten 20 prosent.

De konservative, som leder koalisjonsregjeringen som har stått for en av verdens hardeste nedskjæringsprogrammer, ligger an til bare 13 prosent, mens deres allierte, Den liberale bevegelsen, får 6,4 prosent.

Høyreorienterte Orden- og rettferdighetspartiet, som de to venstrepartiene planlegger å lage en koalisjon sammen med, får 9 prosent. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.