RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lite tilsynet kan gjøre med Helios

(reuters)
Sist oppdatert:
Det er lite Luftfartstilsynet kan gjøre om folk er blitt redde for å fly med Helios - selskapet som havarerte i Hellas i går.

Helios er et kypriotisk selskap, som sjekkes av kypriotiske luftfartsmyndigheter. Det eneste det norske Luftfartstilsynet kan foreta seg er å gjennomføre en uanmeldt inspeksjon.

- Vi kan foreta en såkalt SAFA-inspeksjon. Det betyr at vi kommer uanmeldt og ber om å få se dokumentasjon på besetningen og flyet. Vi sjekker nødutstyr og vi foretar en teknisk walkaround-inspeksjon av flyet, sier Oddbjørn Jensen i Luftfartstilsynet til ibergen.no.

Inspeksjonen er strengt tatt ikke noe mer enn at kyndige mennesker spaserer rundt flyet og ser på tilstanden. Flyet må i henhold til internasjonale regler rutinemessig sjekkes, men det er det altså registreringslandets myndigheter som håndhever. Så lenge det er godkjent lokalt i ett av de såkalte ECAC landene, kan Norge i utgangspunktet ikke nekte noen å fly rutetrafikk til og fra Norge.

- Har Helios tidligere vært gjenstand for uanmeldte SAFA inspeksjoner?

- Ja.

- Når skjedde det sist?

- Det kan jeg ikke si. Det er konfidensielt i henhold til internasjonale avtaler som også vi må overholde.

- Kommer dere på bakgrunn av ulykken til å foreta en ny uanmeldt inspeksjon?

- Vi foretar løpende uanmeldte inspeksjoner. I løpet av fjoråret gjennomførte vi 331 inspeksjoner, sier Oddbjørn Jensen.

Tidligere mandag ble det kjent at Luftfartstilsynet vil se nøyere på flyselskapet som flyr charterfly fra Bergen, Bodø og Tromsø. For to år siden ble et av selskapets fly evakuert på Bodø Lufthavn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere