*Nettavisen* Nyheter.

Liten iPhone-skade kan koste deg 3000 kr

Apple nekter å reparere knuste deksler som dette.

Apple nekter å reparere knuste deksler som dette. Foto: (Mobilen.no)

Bjørn løste problemet på egen hånd, nå er han uten garanti.

07.10.10 04:34

[Mobilen.no]: Svært mange nordmenn har anskaffet seg en iPhone. Det mange ikke er klar over, er hvor vanskelig det er å få reparert telefonen.

Det fikk Bjørn Nilsen smertelig erfare da hans iPhone 4 datt ut av lommen på vei ut av bilen.

– Telefonen datt ikke mer enn 30 centimeter, men det var nok til at glassdekselet bak knuste, forteller han til Mobilen.no.

Siden det bare var dekselet som hadde knust, og telefonen og skjermen fungerte helt fint, regnte han med at det ikke ville bli så dyrt å reparere.

Han tok kontakt med sin mobiloperatør NetCom, men fikk da beskjed om at verkstedet ikke reparer knuste deksler. I stedet må man få en helt ny telefon, noe som ville koste 3000 kroner siden han ikke hadde forsikring.

– Jeg så kanskje for meg at det kunne komme til å koste en tusenlapp, sier Nilsen.

Han er ikke alene om å få oppleve de tøffe vilkårene til Apple etter å ha skadet telefonen. Siden samtlige iPhone-modeller har glass-skjerm, er det meget fort gjort å knuse noe. Nye iPhone 4 har attpåtil glassdeksel bak også.

Apples policy på å ikke reparere iPhone gjelder for alle sertifiserte verksteder, og medfører at selv små skader kan gi deg en massiv regning.

Selskapet blir også beskyldt for å fraskrive seg omtrent et hvert ansvar i garantivilkårene sine.
Slik lurer Apple seg unna iPhone 4-garanti

Fant en løsning
Nilsen valgte å heller ta saken i egne hender og gjorde et søk på Google. På nettet finnes det nemlig et stort utvalg av uoffisielle verksteder som reparerer iPhone for en billig penge. Han fant et lokalt selskap som kunne reparere telefonen hans på dagen for 990 kroner.

Nilsen er fornøyd over å ha spart to tusen kroner, men er skuffet over Apples policy.

– Jeg synes det er veldig kjipt at jeg mister garantien nå. Det er rart at merkeverkstedene ikke kan gjøre den samme jobben til en fornuftig pris.

Har du fått ødelagt din iPhone?
Her er rettighetene dine når telefonen er ødelagt

Husk forsikring
For å unngå å havne i samme felle, er det viktig at du har forsikring på din iPhone. Mange er dekket av reise eller innboforsikring. Du kan også tegne en egen mobilforsikring hos mobiloperatøren din, noe som ofte gir en lavere egenandel.

De mobiloperatørene som tilbyr iPhone med forsikring i dag er Netcom som tar 69 kr / mnd, mens Chess tar 32 kr / mnd. Du kan også kjøpe iPhone ulåst og forsikre den hos de fleste mobiloperatører.

Unntaket er Telenor, som det siste året har nektet å forsikre iPhone på grunn av Apples policy på reparasjon. Selskapet har ment at skadeoppgjørene har blitt uforholdsmessig dyre i forhold til andre mobiltelefoner. Nå gjør imidlertid selskapet helomvending.

– Vi erkjenner at det er behov for en egen forsikring, og vi vil lansere et eget forsikringstilbud for iPhone den 1. november, lover Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor.
Slik blir Telenors forsikringsvilkår

Se også:
Spar 4000 kroner når du kjøper iPhone 4

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.