Gå til sidens hovedinnhold

Liten sammenheng mellom ungdomsfyll og alkoholisme

Oslo (NTB): Fyll i tenårene forteller lite om risikoen for å få alkoholproblemer senere i livet, viser en fersk studie fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

- Vi har funnet at sammenhengen mellom ungdomsfyll og alkoholproblemer senere i livet er svakere enn det man har antatt tidligere, sier psykolog og rusforsker Hilde Pape ved SIRUS til Aftenposten.

Studien er basert på to undersøkelser fra 1992 og 2005 hvor nordmenn har svart på spørsmål om drikkevaner. Første gang var de mellom 14 og 17 år, andre gang 27-30 år.

Forskerne har også funnet ut at de som holdt seg edru i ungdomsårene, ikke har noen garanti for å unngå alkoholproblemer som voksen. 55 prosent av dem som hadde et risikofylt drikkemønster i voksen alder, drakk seg ikke fulle da de ble kartlagt som tenåringer, sier Pape. Det betyr at av dem som hadde alkoholproblemer i voksen alder, var det omtrent like mange som hadde drukket seg fulle som ungdom, som de som ikke hadde gjort det.

- Mønsteret endrer seg mye over tid. De som var mest moderate og forsiktig med alkohol i tenårene, er slett ikke beskyttet mot å utvikle risikofylte drikkevaner i slutten av 20-årene. Samtidig ser vi at mange av dem som drakk mye som tenåringer, roer seg ned og drikker mindre når de blir voksne, sier forskeren. (©NTB)

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua