Liten tro på samlingsregjering i Hellas

Aten (NTB): Hellas' president vil forsøke å få greske partier til å danne en bred samlingsregjering, men få tror han vil lykkes. Imens stiger oppslutningen om venstrealliansen Syriza, som vil bryte avtalen Hellas har inngått med EU.

12.05.12 14:36

President Karolos Papoulias har innkalt lederne for landets tre største partier - Nytt Demokrati, Syriza og PASOK - til samtaler søndag. Senere på dagen skal han også ha samtaler med mindre partier, blant annet nynazistiske Gylne daggry og kommunistene.

Fristen for å få på plass en ny regjering går ut torsdag neste uke. Men å finne en felles politisk plattform som vil få flertall i den nye nasjonalforsamlingen, anses som en nærmest umulig oppgave.

Arbeiderpartiet PASOK måtte fredag gi opp forsøket på å danne regjeringen, og tidligere i uken har både konservative Nytt Demokrati og den venstreradikale alliansen Syriza kastet inn håndkleet.

Hvis landets snart 83 år gamle president ikke klarer å overtale partiene til å danne en midlertidig kriseregjering, vil det etter alt å dømme bli nyvalg i midten av juni. Men innen den tid kan Hellas få problemer med å oppfylle reformpolitikken og kuttene som er avtalt med EU, pengefondet IMF og Den europeiske sentralbanken.

Dessuten er det heller ikke gitt at et nyvalg vil gjøre den politiske situasjonen mer avklart. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.