RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Liten vits med hjertesjekk hos friske

Oslo (NTB): Mange ønsker grundige tester av hjertet, men en ultralyd av hjertet hos friske personer hindrer ikke plutselige dødsfall eller infarkt, viser en undersøkelse.

Studien som er gjort ved Universitetet i Tromsø, viser dermed at hjerteultralyd ikke reduserer risikoen for å dø av hjerteproblemer eller få hjerteinfarkt, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er mange kardiologer som hele tiden har sagt at en screening med hjerteultralyd av friske ikke har noen nytte. Dette viser at de har rett, sier turnuslege og førsteforfatter av studien som ble publisert mandag, Haakon Lindekleiv.

Forfatterne av studien tror den kan bli et viktig bidrag i debatten om nytten av spesialsjekker for å oppdage sykdom hos symptomfrie personer.

- Det har lite for seg å gjøre denne typen undersøkelser på friske mennesker. I mange tilfeller ender det faktisk opp med å bli noe negativt. En slik screening med hjerteultralyd eller ekkokardiografi kan føre til mer engstelse og bekymring for å bli syk, og en undersøkelse kan også medføre ytterligere undersøkelser eller behandling som igjen har negative bieffekter, sier han.

Ved Volvat Medisinske senter sier leder ved medisinsk avdeling Unni Gisletun at tilbudet om slike spesialundersøkelser er viktig. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere