RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Litt alkohol kan være gunstig

Rødvin er mer populært enn noen gang på Vinmonopolet.
Rødvin er mer populært enn noen gang på Vinmonopolet. (Thinkstock)
Sist oppdatert:
Moderat alkoholinntak kan ha en beskyttende effekt på utvikling av hjerteinfarkt.

(SIDE2): Det er Folkehelseinstituttet som har gjennomført studien.

- Vi fant at menn som drakk alkohol en gang i uken eller oftere hadde redusert sin risiko for å dø av hjerteinfarkt med 45 prosent sammenlignet med menn som ikke drakk. For kvinner var det en mindre klar tendens, en reduksjon på 32 prosent, sier forsker og divisjonsdirektør ved Folkeheleseinstituttet, Per Magnus.

Hva som er årsaken til dette må man forske videre på, men resultatene om en beskyttende effekt er i samsvar med funn i en lang rekke befolkningsundersøkelser i andre land.

Folkehelseinstituttet fulgte omtrent 150 000 personer gjennom flere år. De svarte på spørreskjemaer om sitt alkoholinntak (hyppighet, ikke mengde) og forskerne målte HDL-kolesterolet.. Personene var over 18 år, med god spredning i alder. Ved å koble opplysningene til den norske Dødsårsaksregisteret kunne forskerne se hvem som var døde av hjertesykdom.

Resultatene antyder at et moderat alkoholinntak kan ha en beskyttende effekt på utviklingen av hjerteinfarkt, men gir ikke svar på hvorfor.

Med et moderat alkoholinntak menes daglig inntak av størrelsesorden: 1-3 enheter daglig.

- Dette er et viktig funn fordi det hjelper oss å forstå mer om mekanismene bak utviklingen av hjerteinfarkt. Det vil også kunne være førende for videre forskning, sier Magnus.

Over tre enheter er skadelig
Det er viktig å være klar over at gjentatt og stort alkoholinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft og leversykdom. Risikoen for skader på en rekke indre organer er økt ved gjennomsnittlige daglig inntakover tre alkoholenheter, for eksempel 3 glass vin hver dag.

- Hos yngre personer er det ingen holdepunkter for at alkohol har gunstige helsevirkninger. For personer eldre enn 40-50 år synes det mulig at jevnlig inntak av moderate mengder alkohol, for eksempel av den størrelsesorden vår studie viser, kan være gunstig med tanke på utvikling av hjerte-karsykdommer, sier Jørg Mørland, rusekspert og divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Han påpeker at det kan være store individuelle forskjeller både når det gjelder gunstige og ugunstige virkninger, avhengig av eventuell samtidig tilstedeværelse av risikofaktorer. Det er derfor vanskelig å anbefale jevnlig bruk av et rusgivende og avhengighetsskapende stoff som «medisin»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere