OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Vi står der i regnet og hører plutselig noen smell nede i bakken. Jeg tenker at nå må de slutte å tulle for dette er jævlig dårlig timet, sa Viljar Robert Christian Hanssen i Oslo tingrett tirsdag.

18-åringen fra Svalbard startet sin forklaring med å fortelle om dramaet som utspant seg da skytingen startet på Utøya. Han gikk for å vekke lillebroren på 14 år, som lå og sov i teltet, og sammen gikk de opp til Troms-leiren.

- Min lillebror får panikkanfall ganske med en gang, mens vi andre blir sittende og lure på hva dette er, sa Hanssen.

Snakker med mor og far
De får så beskjed om å løpe.

- Jeg tar tak i lillebror ganske umiddelbart og springer opp mot Kjærlighetsstien. Mens vi springer, jeg og lillebror og mange flere fra Troms, så ringer moren eller faren og snakker med lilleboren.

Han klarer ikke å si så mye, det er bare gråt.

- Jeg tar telefonen og sier veldig rolig at noen skyter på oss, det skal gå bra, jeg skal redde alle, forteller han retten og ler litt av sin egen ro der og da. Dette var mens brødrene sprang bortover Kjærlighetsstien.

Viljar Hanssen og lillebroren løper og finner en bergsprekk i skrenten under Kjærlighetsstien som de gjemmer seg i.

- Jeg og min lillebror er en av de første som kommer hit. Det kommer flere og flere, og det er mye som skjer, sa han i retten.

HTML EMBED

- Skuddene kom kjempenært
Men skuddene kommmer stadig nærmere.

- Smellene kommer nærmere og nærmere, til slutt kommer de kjempenært, sa Hanssen.

Han blir skutt - flere ganger, og sa i retten at han ikke husket rekkefølgen på skuddene som traff ham, men at han på et vis havnet i vannet.

Plutselig hører han det piper voldsomt i øret. Han blir truffet i hodet.

I vannkanten finner han en stein, og legger seg inntil den.

- Jeg legger meg rundt den og blir liggende der. Jeg husker jeg var bevisst hele tiden. Det var en helt ny type smerte, som jeg forhåpentligvis ikke vil kjenne igjen, fortalte han.

Skutt fem ganger
Hanssen ble skutt i alt fem ganger. Skuddet i venstre hånd førte til at tre fingre måtte amputeres. Skuddet i hodet gikk inn på høyre side, førte til omfattende skader med åpent kraniebrudd, ødelagt hjernevev og et skadet øye. I retten fortalte han at han er helt blind på det ene øyet, det høyre.

- Noe som er praktisk, for da ser jeg ikke bort dit, kommenterte han og nikket mot tiltalte.

Tenkte på jenter og hyggelige ting

- Hvor ble det av broren din? spurte aktor Inga Bejer Engh.

- Det var det verste når jeg lå der. Jeg prøvde å avlede meg selv fra å tenke på hvor han var, for jeg visste at jeg ikke kunne gjøre noe med det. Jeg forsøkte å tenke på alt mulig annet, hyggelig ting som at jeg skulle hjem til Svalbard, på jenter og annet, sa han.

Han fortalte at han etter hvert begynte å fryse så mye at kroppen skalv kraftig.

- Det var veldig ubehagelig. På et tidspunkt detter jeg ut, mister bevisstheten. Jeg husker godt at jeg våkner opp igjen. Jeg husker at noen tok på meg, og jeg begynner å bable i vei igjen, sa han.

- Jeg spør etter lillebroren min
Hanssen husker så at han ble båret om bord i en rød båt, og blir kjørt mot landsiden.

- Det siste jeg spør om er om de har sett en liten rødhåret gutt, lillebroren min, og etter det husker jeg ikke mer, sa han.

Han fortalte at han lå i koma i fire-fem dager på sykehus. Til sammen var han på Ullevål sykehus i tre uker, før han ble overført til Sunnaas sykehus for rehabilitering - der han var til 14. oktober.

- Hvordan gikk det med lillebroren din? spurte aktor.

- Han overlevde og han ble ikke skutt, sa Hanssen og gjør rede for hvordan lillebroren kom seg unna. På et tidspunkt begynte han å svømme fra øya mot en båt, båten blir skutt på og 14-åringen må svømme tilbake til øya igjen og gjemme seg der mens han fortsetter å høre skyting rundt seg.

18-åringen fortalte retten om en lillebror som har klart seg godt etter 22. juli - de grusomme opplevelsene til tross.

- Ubehagelig å være her
I likhet med mange andre overlevende, fortalte også Viljar Hanssen retten at han i tiden etter 22. juli har slitt med angst og vært urolig. Han fortalte at det går greit når han er hjemme i Nord-Norge eller på Svalbard, men at det er annerledes på fremmede steder.

- Jeg synes det er ubehagelig å være i Oslo, jeg synes det er ubehagelig å være her, sa han.

For før var han en veldig aktiv gutt, men etter å ha blitt blind på det ene øyet og med færre fingre, setter det klare begrensninger.

- Det har vært tungt å venne seg til at livet er ordentlig forandret. I tillegg er det en utfordring når man er skutt i hodet, har mistet et øye og har mistet fingre, sa han.

Fikk fram smilet i rettssalen

Det var likevel en humørfyllt og smilende 18-åring retten fikk høre, en ungdom som framsto som sterk til tross for det han hadde opplevd.

- Litt av hjernen er borte, men vett og forstand er intakt, forsikret han og fikk fram smilet til flere i rettssalen. Det var ingen tvil om at det var riktig.