RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Litt for smarte BI-studenter

Sist oppdatert:
BI-studenter betaler 1.500 kroner for et godt «case» og vil helst ha andre til å jobbe for seg. Akkurat som i det virkelige liv.

Studierektor Aage Sending ved BI Sandvika advarer næringslivet mot sine egne studenter: - Halvparten av BI-studentene kan egentlig ingen ting, sier Aage Sending til Dagens Næringsliv.

Han er selvsagt allerede kalt inn på teppet til BI-rektor Torger Reve, men studierektorens utspill virker solid fundert. Mange BI-studenter vil helst gjøre minst mulig selv, og de betaler gladelig 500 - 1.500 kroner for et eksamenscase.

Lederen for studentforeningen tar til orde for etikkundervisning, og gjør seg følgende refleksjon: - Jukser disse studentene allerede første år på BI, kan en jo bare tenke seg hva de kan tenke seg å finne på senere i karrieren.

Det paradoksale er at eksamensmarkedet på BI ligner til forvekskling et annet marked hvor de BI-studentene som gjør det best, ofte havner.

I aksjemarkedet jobber corporateavdelingene med å etablere «case» de senere selger til investorer. Gesjeften er lukrativ for begge parter: Både Petter Stordalen og Kjell Inge Røkke har tjent godt på meklercase, og meklerne har år om annet dratt inn titalls millioner i suksessfee og kurtasje.

Men det som gir suksess i livets skole er altså uønsket på BI.

På Harvard og flere andre amerikanske toppuniversiteter sliter de med samme sak, og der har de gått nådeløst frem. Juksemakere er utvist for livsstid. Skolens syn er at det avslører en moralsk defekt som gjør dem uegnet for jobber Harvard normalt utdanner folk til.

Fellesnevneren for mange av sakene rundt eksamensjuks er at internett og ny teknologi har skapt et marked det nesten er umulig å avsløre for skolen. Via hemmelige epostkontoer kan selgerne tilby løsninger som leveres elektronisk. Denne utviklingen kan ikke snus.

Nå har neppe BI-studentene vondt av litt etikkundervisning, men vi tror egentlig lite på moralsk opprustning. Hvis vi enkelt skal anbefale en kur, så må det være eksamener hvor det er lov å bruke nettet - alternativt å gå tilbake til den gode, gamle skoleeksamenen. Der er det vanskeligere å få andre til å gjøre jobben!

Eksamensjuks og late elever kan du diskutere på TV 2 Veggavisen.

Tror du BI klarer å komme jukserne til livs, eller har det alltid vært sånn? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Og; er studentene late? (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere