RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Litt friere flyt for flypassasjerer

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Flypassasjerer kan nå ta drikkevarer og parfyme kjøpt i taxfree-butikker utenfor Europa og USA gjennom sikkerhetskontrollen på norske og europeiske flyplasser.

Regelendringen trer formelt i kraft i EU fredag, men har vært praktisert på norske flyplasser siden tirsdag. Da tok man nemlig i bruk nytt utstyr som gjennomlyser flaskene og kan skille flytende sprengstoff fra ufarlige væsker. Dermed kan passasjerer som kommer fra land utenfor EU og USA, få med seg varene sine videre når de bytter fly.

All annen væske enn taxfree-varer må fortsatt legges i de små, gjennomsiktige posene før sikkerhetskontrollen, opplyser Avinors pressesjef Sindre Ånonsen.

Han forteller videre at de aller fleste flypassasjerene ikke vil merke noen forandring fra i dag. De nye reglene og de nye skannerne sees likevel som et lite skritt på veien mot å oppheve forbudet mot å ta med væske om bord på flyet, som man håper kan komme i 2016.

- Virkningen av dette første skrittet vil bli evaluert og legge grunnlaget for flere tiltak for å utvide hvilke typer væske passasjerene vil få lov til å ta om bord i kabinen, sier EU-kommisjonens talsperson Helen Kearns ifølge nyhetsbyrået DPA.

Forbudet mot å ta med væske i kabinen ble innført i 2006 etter at britisk politi avslørte et forsøk å ta med flytende eksplosiver om bord på et fly til USA. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere