RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Litterær pengekrig

Forfatterforeningen vil tvinge populære forfattere som Unni Lindell til å betale i dyre dommer for å holde liv i middelmådige forfattere som skriver bøker få vil lese. Er det rart Forfatterforeningen vakler?

Krimforfatter Unni Lindell har mot til å slå i bordet og melder seg ut av Forfatterforeningen (les utmeldelsesbrevet her ). Debatten som har fulgt har vist frem ordninger man må tilbake til Sovjetunionen for å finne paralleller til. Hør bare: Av boksalget Lindell har gjennom Bokklubben «konfiskeres» 37,5 prosent (!) og deles ut til andre forfattere.

Hvilken annen yrkesgruppe ville funnet seg i noe lignende?

De siste fem årene har Unni Lindell betalt 2,5 millioner kroner til sine kolleger og konkurrenter, og nå har hun fått nok.

Opprøret blant bestselgerforfatterne sprer seg. De finner seg ikke lenger i at deres egen fagforening effektivt begrenser hvor gode avtaler de kan gjøre med forlagene. Foreningen krever at alle skal holde seg til normalavtalen. Den sier at alle får 20 prosent i royalty - uansett om man selger 1.000 eller 100.000 bøker.

Lindell og andre populære forfattere kan selvsagt gjøre mye bedre avtaler hvis de evner å forhandle, men da vil de bli ekskludert fra foreningen.

Hvert år deler Forfatterforeningen ut 20,7 millioner stipend-kroner. Stipendene er på 150-163.000 kroner, og enkelte har fått sammenhengende støtte i flere tiår. Også bestselgerforfattere som Per Pettersen, Niels Fredrik Dahl, Hanne Ørstavik og Jan Kjærstad har funnet økonomisk nåde hos Det litterære råd.

Pengene går altså ikke til sultende debutanter, men i større grad til etablerte forfattere.

I realiteten er konfiskeringen enda verre. De mest populære forfatterne tjener godt og betaler desto mer i skatt, så man skal ha solid mage for å kritisere dem for å være lite solidariske.

På Forfatterforeningens årsmøte fikk AKP-forfatter Edvard Hoem stor applaus for følgende uttalelse:. «Den første som bryter normalkontrakten, er den første som blir ekskludert.»

Den totalitære tankegangen lever altså i beste velgående!

Hva synes du? Bør de populære forfatterne beholde pengene sine selv, eller bør de være solidariske og lønne sine mindre populære kolleger? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere