Gå til sidens hovedinnhold

Lius advokat: - Viktig at Norge presser Kina

Norge gjentok sitt krav overfor Kina om å løslate fredsprisvinneren.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde møte med den kinesiske ambassadøren til Oslo, Tang Guaqiang, fredag.

Her gjentok Støre Norges krav om at Kina løslater fredsprisvinneren, Liu Xiaobo, som sitter fengslet med en elleve års lang fengselsdom for å ha opponert mot myndighetene.

- Jeg gjentok vår oppfordring om at Liu Xiaobo må løslates og oppfordret kinesiske myndigheter til å heve restriksjonen rundt hans ektefelle, Liu Xia, sa utenriksministeren i en uttalelse til Nettavisen.

Må fortsette å presse
Fredsprisvinnerens advokat mener Norge har et ansvar i forhold til fredsprisvinneren.

- Det er veldig viktig at norske myndigheter forsetter presset mot Kina og krever at Liu Xiaobo blir løslatt, sier Liu Xiaobos advokat, Beth Schwanke, til Nettavisen.

- Vi ber verdenssamfunnet om å legge press på kinesiske myndigheter og kreve at kona Liu Xia blir løslatt fra husarrest, og at Liu Xiaobo blir løslatt fra fengsel. Det gjelder også Norge, sier hun.

- Tror du Kina vil løslate Liu Xiaobo, slik at han kan få reise til Oslo og motta prisen personlig?

- Vi kan bare håpe at med internasjonalt press så vil kinesiske myndigheter løslate Liu Xiaobo, slik at han kan møte opp personlig å motta prisen. Dette burde være et stolt øyeblikk for Kina, sier hun.

Nobels fredspris deles ut i Oslo rådhus 10. desember.

I god form
Schwanke har lite kontakt med fredsprisvinneren, men kan forsikre om at han er i god form.

- Han er i god form, men det er lenge siden han har fått noe medisinsk undersøkelse, sier hun.

Schwanke gjentar også at klienten ønsker å vie fredsprisen til ofrene på Den himmelske plass i 1989.

Kinesiske myndigheter har den siste uken avlyst en rekke møter med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Alt tyder på at dette har vært en reaksjon på tildelingen av fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Beklaget Kinas reaksjoner
Dette førte til at Støre tok initiativ til et møte med den kinesiske ambassadøren.

- Jeg har i dag hatt et møte med Kinas ambassadør Tang Guaqiang. Bakgrunnen for møtet er de reaksjoner som er kommet fra kinesisk side etter tildelingen av årets fredspris til Liu Xiaobo, sier Støre i en uttalelse til Nettavisen.

- Det var viktig for meg å understreke på dagens møte at Norge ønsker å videreføre det brede samarbeidet med Kina innenfor en rekke områder av felles interesse. Jeg beklaget derfor de reaksjoner vi har sett fra kinesisk side i uken som har gått. Jeg sa også at det er Kina som må stå ansvarlig for sine beslutninger om å ramme vårt gjensidige forhold og interesser som en reaksjon på beslutningen fra Nobelkomiteen, sier Støre.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken