Oslo (NTB-Julie Strand Offerdal): Livredderne har en utfordrende jobb å gjøre når sola endelig begynner å varme i sommerferien.
- Den største utfordringen er å få med seg alt, det er så mange steder å se og mye å følge med på, sier Pernille Frøyhaug, som er livredder på Oslos badestrender for andre år på rad.
Dobbelt så mange har druknet hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra Norsk Folkehjelp.
Middelaldrende menn ligger høyt på drukningsstatistikken, men Norges Livredningsselskap ser også en økning i antall gutter mellom 11 og 18 år som har problemer i vannet.
I juni druknet en 17-åring i Trollsvann i Andebu, da han var ute og svømte med to klassekamerater.
Vil tøffe seg
President i Norges Livredningsselskap, Gard Aleksander Bjørnstad, tror tenåringsgutter ofte går ut over sine egne grenser når de bader sammen med venner.
- Når man er ung vil man være like tøff som de andre i kameratgjengen, men ikke alle har like god svømmeerfaring, sier han. Dette gjelder særlig unge med minoritetsbakgrunn, som ofte ikke får svømmeopplæring av foreldrene.
Det at flere unge har problemer med å svømme, kan henge sammen med svakere svømmeopplæring i skolen, tror Bjørnstad.
3648356
- Man lærer å svømme inne i en svømmehall og tror kanskje at man behersker vannet. Så hopper man ut i fjorden, og der er situasjonen en helt annen, sier han.
- Må skjerpe kravene
Bjørnstad får støtte fra en undersøkelse av barns svømmeferdigheter, som viser at halvparten av tiåringene i Norge ikke kan svømme 200 meter. Undersøkelsen er utført av Ipsos på oppdrag fra Gjensidigestiftelsen og Norsk Svømmeforbund.
Utdanningspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Marianne Aasen, mener kravene til svømmedyktighet i læreplanen må skjerpes.
- Vi må bruke Norsk Svømmeforbunds kriterier for svømmedyktighet, som er at man skal kunne holde seg flytende og svømme minst 200 meter, sier hun.
- I tillegg må kompetansen til lærerne som underviser i svømming styrkes, og åpningstidene i svømmebassengene må utvides, mener Ap-politikeren.
- Rop ut!
Enn så lenge oppfordrer Bjørnstad i Norges Livredningsselskap folk som bader til å passe på hverandre og melde fra med en gang man føler seg usikker.
- Hvis noe er galt og man får dårlig magefølelse, rop ut til livredderne. Vi er der for å hindre at ulykken skjer. Heller ett rop for mye enn ett for lite, sier han. (©NTB)

Kommentarer til denne saken