Gå til sidens hovedinnhold

Livreddere: - Mange behersker ikke svømming ute

Norges Livredningsselskap ser oftere enn før at tenåringsgutter sliter i vannet. - De skal gjerne tøffe seg, uten at svømmeferdighetene er på plass, sier president Gard Aleksander Bjørnstad.

Oslo (NTB-Julie Strand Offerdal): Livredderne har en utfordrende jobb å gjøre når sola endelig begynner å varme i sommerferien.

- Den største utfordringen er å få med seg alt, det er så mange steder å se og mye å følge med på, sier Pernille Frøyhaug, som er livredder på Oslos badestrender for andre år på rad.

Dobbelt så mange har druknet hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra Norsk Folkehjelp.

Middelaldrende menn ligger høyt på drukningsstatistikken, men Norges Livredningsselskap ser også en økning i antall gutter mellom 11 og 18 år som har problemer i vannet.

I juni druknet en 17-åring i Trollsvann i Andebu, da han var ute og svømte med to klassekamerater.

Vil tøffe seg
President i Norges Livredningsselskap, Gard Aleksander Bjørnstad, tror tenåringsgutter ofte går ut over sine egne grenser når de bader sammen med venner.

- Når man er ung vil man være like tøff som de andre i kameratgjengen, men ikke alle har like god svømmeerfaring, sier han. Dette gjelder særlig unge med minoritetsbakgrunn, som ofte ikke får svømmeopplæring av foreldrene.

Det at flere unge har problemer med å svømme, kan henge sammen med svakere svømmeopplæring i skolen, tror Bjørnstad.

3648356

- Man lærer å svømme inne i en svømmehall og tror kanskje at man behersker vannet. Så hopper man ut i fjorden, og der er situasjonen en helt annen, sier han.

- Må skjerpe kravene
Bjørnstad får støtte fra en undersøkelse av barns svømmeferdigheter, som viser at halvparten av tiåringene i Norge ikke kan svømme 200 meter. Undersøkelsen er utført av Ipsos på oppdrag fra Gjensidigestiftelsen og Norsk Svømmeforbund.

Utdanningspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Marianne Aasen, mener kravene til svømmedyktighet i læreplanen må skjerpes.

- Vi må bruke Norsk Svømmeforbunds kriterier for svømmedyktighet, som er at man skal kunne holde seg flytende og svømme minst 200 meter, sier hun.

- I tillegg må kompetansen til lærerne som underviser i svømming styrkes, og åpningstidene i svømmebassengene må utvides, mener Ap-politikeren.

- Rop ut!
Enn så lenge oppfordrer Bjørnstad i Norges Livredningsselskap folk som bader til å passe på hverandre og melde fra med en gang man føler seg usikker.

- Hvis noe er galt og man får dårlig magefølelse, rop ut til livredderne. Vi er der for å hindre at ulykken skjer. Heller ett rop for mye enn ett for lite, sier han. (©NTB)

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken