RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livselskapene bakpå i aksjemarkedet

Sist oppdatert:
Norske livselskaper har det siste kvartalet økt andelen aksjer i sine porteføljer, men ligger fortsatt uvanlig lavt, og har dermed gått glipp av mye av børsfesten i år
Norske livselskaper hadde ikke ryggrad til å tåle nedturen i aksjemarkedene de siste årene, og var nødt til å selge aksjer for å holde seg innenfor myndighetenes krav til risiko.

Livselskapene reduserte aksjeandelen av forvaltningskapitalen drastisk fra andre kvartal 2002 til og med første kvartal i år. Mens aksjebeholdning av forvaltningskapitalen lå på 19,35 prosent ved utgangen av første kvartal 2002, var den nede i 7,22 prosent ved utgangen av første kvartal i år.

Uheldigvis betød det at selskapene hadde svært lite aksjer i sine porteføljer akkurat da oppturen i aksjemarkedet begynte i vår. På lengre sikt er det også et problem at det er vanskelig å levere en tilfredsstillende avkastning uten å ha en god porsjon aksjer i porteføljen. Kredittilsynet har uttrykt bekymring over nettopp dette.

Nå har de største livselskapene kommet med sine tall ved utgangen av tredje kvartal, og tallene viser at de har kjøpt seg opp i aksjer, men fortsatt ligger langt under "gode, gamle dager".

Storebrand opplyser i dag at aksjeandelen i porteføljen til Storebrand Liv nå er 16 prosent, mot 14 prosent for ett kvartal siden, og 10 prosent ved nyttår. Men dersom man tar med effekten av derivater, blir andelen nå 12 prosent, opp fra en bunn i vår på 9 prosent.

I fjerde kvartal 2001 var Storebrands andel 22 prosent.

Vital ligger nå på en andel på 12,7 prosent. For ett kvartal siden var den 11,5 prosent.

KLP har vært hardt presset, og andelen her er fortsatt så lav som 7,9 prosent, når derivater inkluderes. Det er opp fra 6,3 prosent i løpet av kvartalet.

Gjensidige NOR har en andel på 10,3 prosent, mot 6,8 prosent ved nyttår.

Selskapene har jevnt over i år solgt seg ned i pengemarkedet, hvor en stadig lavere flytende rente gjør det mindre fristende å være, mens man fortsatt sitter tungt i obligasjoner. Obligasjoner gir nå høyere rente enn pengemarkedet, og har dessuten gitt en - midlertidig - kurseffekt i år, siden fallende rentenivå gir høyere obligasjonskurser.

Likviditetseffekten

Livselskapene er tunge aktører. Når de selger, slik de gjorde i fjor, bidrar det til å presse børsen ned. Når de kjøper, løfter de markedet opp, slik vi har sett i år.

Dersom det ikke skjer noe dramatisk, og de fortsette å øke andelen sin, vil det kunne gi understøttelse for markedet også fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere