RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livselskapene har fortsatt lite aksjer

Sist oppdatert:
Norske livselskaper har fortsatt en lav andel aksjer i sine porteføljer, og har derfor i liten grad fått med seg årets børsfest. Men andelen kryper nå oppover
iMarkedet har flere ganger påpekt at norske livselskaper under børsnedturen i 2002 solgte seg kraftig ut av aksjemarkedet, og i liten grad fikk kjøpt seg inn tidlig nok til å få med årets kraftige børsoppgang.

Det bekreftes i en gjennomgang Kredittilsynet har gjort av finansbransjens regnskaper for tredje kvartal.

- Lav aksjeandel ved inngangen til året har begrenset virkningen av den sterke oppgangen i aksjemarkedene, skriver Kredittilsynet.

Det positive er at fallende rente har gitt kursgevinst på de store beholdningene av obligasjoner. Men dette er en kortsiktig effekt. På lengre sikt er lav rente negativt for livselskapene, så lenge de sitter høyt vektet i rentepapirer.

Aksjeandelen av forvaltningskapitalen, som er Kredittilsynets mål, var 10,0 prosent ved utgangen av tredje kvartal. Ett kvartal tidligere var den 8,9 prosent, og hadde da økt fra 7,3 prosent ved nyttår.

Det varierer mye fra land til land hvor høy denne andelen er, men Caspar Holter jr. i konsulentselskapet Pensjon & Finans har overfor iMarkedet hevdet at andelen i alle fall bør ligge over 20 prosent ( - Åpenbart at man har tapt mye ).

Det kan bety at livselskapene vil fortsette å kjøpe seg opp i aksjemarkedet fremover.

Ellers har selskapene økt beholdningen av obligasjoner som holdes til forfall, mens sertifikater - altså rentepapirer med kort løpetid - er redusert.

Kraftig resultatfremgang

- Resultat før tildeling til kunder og skatt var 7,3 mrd. kroner mot minus 10,7 mrd. kroner i samme periode i fjor. For selskapene samlet sett økte kursreguleringsfondet med 4,9 mrd. kroner, slik at verdijustert resultat (som tar hensyn til urealiserte gevinster på verdipapirbeholdningene) ble 12,2 mrd. kroner, heter det fra Kredittilsynet.

Dette svarte til en verdijustert avkastning på 8,4 prosent omregnet til årsbasis, ifølge Tilsynet.

Livsforsikringsselskapenes bufferkapital var ved utgangen av tredje kvartal 19,1 mrd. kroner, som tilsvarte 4,3 prosent av forvaltningskapitalen. Bufferkapitalen har økt med 5,8 mrd. kroner siden årsskiftet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere