*Nettavisen* Nyheter.

Livsfarlig å være kort baby

Gutter som er korte ved fødselen har dobbelt så stor risiko for å forsøke å begå selvmord senere i livet, hevder studie.

(SIDE2): Det er forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm som har studert nyfødte gutter i tiden mellom 1973 og 1980, og deretter fulgt dem fram til 1999.

Forskerne hevder at gutter som var korte ved fødselen hadde dobbelt så stor risiko for å forsøke å ta sitt liv i voksen alder, selv om de tok igjen høyden i barndommen. Babyer under 47 centimeter var i størst risiko, melder BBCNews.

Flere årsaker
Lavt nivå av serotonin, signalstoff i hjernen, som har blitt satt i sammenheng med aggressivitet og selvmordstanker, kan være en årsak, hevder forskerne.

Studieleder Ellenor Mittendorfer-Rutz mener en sammenheng mellom liten vekst i mors mage påvirker både lengden ved fødselen og hvordan babyens hjerne utviklet serotonin. Dette kan forårsakes mors alkohol- eller narkotikamisbruk eller særdeles dårlig kosthold,

Marjorie Wallace, ekspert innen mental helse, påpeker at når noen er så langt nede at de vil ta sitt eget liv, så er det en sammenheng mellom både genetiske årsaker og miljøet.

- En blanding av innvendig og utvendig belastning, sier Wallace.

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag