*Nettavisen* Nyheter.

Livsfarlig mosjonistdop

Foto: (Illustrasjonsfoto - Montasje: Paul Weaver/Side2, Scanpix)

Advarer mot å bruke betennelsesdempende midler under langdistanseløp.

13.01.11 14:50

(SIDE2): Du skal delta i et sykkelritt eller løpe maraton, men er redd for at vonde muskler eller et litt kranglete kne skal ødelegge og du i verste fall må gi opp etter to -tre timers slit, og måneder og kanskje år med treningen har vært bortkastet i forhold til det som var målet - fullføre, kanskje sette ny personlig rekord også.

Så hva gjør du? Svaret er for enkelte å få tak i reseptbelagte betennelsesdempende medisiner, i håp om at det skal ta vekk den verste smerten og føre dem over målstreken.

Det kan koste dyrt.

Presser kroppen
- Det er to ting som er farlig med å bruke betennelsesdempende midler under konkurranser der man presser kroppen til det ytterste, sier idrettslege Thor-Øistein Endsjø til Side2.

- En ting er når det brukes under korte løp, eller av fotball- og håndballspillere. Da vil betennelsesdempende medikamenter være med å dempe varselsignalene og skaden kan bli større.

Faren er likevel større ved de lange løpene, som maratonløp, 30 og 50 kilometere på langrenn, eller de lange sykkelrittene.

- Betennelsesdempende midler forstyrre nemlig varmereguleringen. På varme maratondager eller dersom man går en 50 kilometer med klær som er med på å øke temperaturen, kan det føre til oppheting. Det kan også forstyrre væskebalansen, noe som igjen forverres av det betennelsesdempende middelet, som igjen altså påvirker varmereguleringen og kan føre til heteslag, sier legen, som blant annet har jobbet med landslaget i friidrett og som seniorrådgiver for skøytelandslaget.

- Det kan i verste fall føre til døden.

Har du erfaringer med lange, krevende idretter og bruk av legemidler under konkurranser? Kontakt Side2 på mail!

- Brukes en del
Det finnes flere eksempler fra idretten på utøvere som har brukt slike legemidler for å komme seg gjennom en konkurranse, og tilfeller der det har gått riktig ille. Fotballspillere som har ødelagt egen kropp ved å unngå å ta smertesignaler alvorlig nok, og maratonløpere som spyr blod og kollapser med nyresvikt etter målpassering.

Fenomenet der utøvere bruker slike piller er heller ikke ukjent for Endsjø.

- Bevare meg vel. I alle år jeg har jobbet med dette og så lenge det har vært betennelsesdempende medisiner, har dette eksistert. Det er gammelt nytt, sier han.

Som lege har han opplevd å få henvendelser fra folk som skal konkurrere.

- Det er ikke uvanlig, som du forstår, at man som lege blir forespurt av utøvere om det er aktuelt å bruke dette, også ved konkurranser. Både blant amatører og mer proffe i lagidrettene, som for eksempel fotball og håndball, brukes det nok en del.

Etikken
På nettfora finnes det flere tråder der bruken av smertestillende, betennelsesdempende og andre midler for å komme seg i mål raskest mulig, diskuteres blant mer eller mindre aktive løpere. Det gis blant annet tips til hva som kan hjelpe - alt fra Paracet og Ibux, til et glass vin og sterkere saker man trenger resept for å få lovlig tilgang på.

- Jeg mener at det er aktuelt å ta betennelsesdempende midler, skriver en av debattantene, og mener det kan hjelpe mot eventuelle muskelsmerter under løp. Han forteller også at han har fått en Paracet-kur av legen i forbindelse med et maratonløp.

De vanligste medikamentene å bruke under harde, lange løp, er betennelsesdempende midler som:

Voltaren, Ibuprofen og Naproxen.

Paracetamol blir også brukt, men har vist seg å ha liten effekt på smerter av denne typen i anbefalte doser, og ved å øke dosen risikerer man leverskade.

Feil bruk av slike legemidler kan gi nyresvikt og hjertesvikt.

(Kilde: Kondis.no)

Bare enkelte ganger tas mulige bivirkninger opp.

- Jeg anbefaler at man tenker på at dette faktisk er et legemiddel som b.l.a. kan framkalle blødninger og bivirkninger fra nyrer og lever, skriver en annen.

Men i hovedsak er det det etiske perspektivet som er gjenstand for uenighet. Jukser man dersom man putter i seg piller - er det snakk om doping eller ikke?

- Ikke dop
Endsjø avviser at å ta smertestillende eller betennelsesdempende øker prestasjonen.

- Det er ikke dop, det er ikke prestasjonsfremmende hos friske. Men har man smerter på grunn av en skade kan man fungere bedre, sier Endsjø, og legger til at han og de fleste andre leger som jobber med toppidrettsutøvere er betenkte når det gjelder bruk av slike midler.

- Legen må vurdere forsvarligheten av dette. I en konkurransesituasjon, dersom en utøver er skadet, skal man være forsiktig med å bruke slikt. For en vanlig mosjonist, som har en skade eller kjenner stølhet, og som trener lett, er det derimot helt ok å bruke det noen dager for å bli bra.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.