RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
LIVSFARLIG: Denne betongbjelken, som ligger under presenningen, deiset ned i barneavdelingen til Hennes og Mauritz på shoppingsenteret på Aker Brygge i 2006.
LIVSFARLIG: Denne betongbjelken, som ligger under presenningen, deiset ned i barneavdelingen til Hennes og Mauritz på shoppingsenteret på Aker Brygge i 2006. Foto: Arbeidstilsynet

Livsfarlig tabbe kostet 1,1 mill

Sist oppdatert:
Millionbot etter livsfarlig ulykke i klesbutikk.

(iOslo.no) Den 21. september 2006 falt denne betongbjelken ned i barneavdelingen på Hennes & Mauritz på Aker Brygge, på grunn av en ombygging i 2004. Nå er den rådgivende ingeniøren Multiconsult A/S dømt i saken. Entreprenøren NCC Construction A/S frifinnes.

Det går fram av dommen som ble avsagt i Oslo tingrett tirsdag. Ulykken skjedde 40 minutter etter stengetid på kjøpesenteret - heldigvis. Slik beskriver aktor i saken, politiadvokat Carl Graff Hartmann ved Oslo politidistrikt, faren ved ulykken:

- Kunne blitt drept
- Hadde det vært mennesker under der, er det en fare for alvorlig skade og at de eventuelt kunne ha blitt drept, sier Hartmann.

Det var fremdeles ansatte i nærheten da bjelken falt ned. Aktoren understreker også overfor iOslo.no politiet ikke har funnet noen som helst grunn til at bjelken skulle falle når den falt, istedenfor på et annet tidspunkt.

Årsaken til at bjelken falt ned er ifølge dommen fra Oslo tingrett at tre bjelker ble fjernet under en ombygging høsten 2004. Der ble det fjernet tre bjelker, som i utgangspunktet hadde støttet opp to andre bjelker. Den ene av disse falt ned.

(saken fortsetter under bildet)

Uklart
«Da bjelkene ble fjernet hadde de to overliggende bjelkene ingen understøttelse eller annen form for festing. Det er uklart hvordan disse to bjelkene, som ikke hadde noen sikring, kunne henge så lenge som i to år før den ene falt ned.», heter det i dommen.

Betongbjelken var åtte meter lang og 40 ganger 40 centimeter i tykkelse. Etter det iOslo.no erfarer vil en slik bjelke normalt veie om lag tre tonn.

NCC hadde utført noe av arbeidet feil i forhold til Multiconsults tegninger. Dermed måtte en del av arbeidet med ombyggingen gjøres annerledes enn Multiconsult hadde planlagt.

Glemte sikring
Den ansvarlige personen hos Multiconsult har forklart at han ga en muntlig beskjed om hvordan bjelkene skulle festes med noen stag, mens NCCs ansvarlige mente han ikke hadde fått noen beskjed om dette.

Ifølge retten tyder omprosjekteringstegningen på at den ansvarlige hos Multiconsult på at han glemte å tenke på ny sikring av betongbjelkene etter feilen NCC gjorde. Retten imidlertid at NCC ikke hadde noe ansvar for den utilfredsstillende byggingen, fordi de ikke forsto at de to bjelkene ikke lenger var understøttet.

Bot
Både NCC Construction A/S og Multiconsult A/S fikk bøter etter hendelsen, på henholdsvis 1,5 millioner og 750.000 kroner. Begge selskapene nektet å vedta boten.

Entreprenøren ble i Oslo tingrett frifunnet, mens Multiconsult måtte betale et forelegg på 1,1 millioner kroner.

«Etter omstendighetene, og sett i lys av den opprinnelige boten utferdiget av påtalemyndigheten, fastsettes boten i tråd med aktors påstand til 1.100.000 kroner.», heter det i dommen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere