Gå til sidens hovedinnhold

- Livsfarlige kjøretøy på norsk vinterføre

Stortingspolitiker raser mot utenlandske sjåfører som setter norske bilisters liv i fare.

I Skien sentrum satte et ungarsk vogntog seg fast og sperret hovedfartsåren inn til sentrum.

Dette førte til lange køer i morgenrushet. Vogntoget hadde kjetting, men brukte dem ikke før uhellet var et faktum, skriver TA.

Etter rundt tre kvarter ble veien åpnet da en bergingsbil trakk vogntoget over kneika.

På E134, nærmere bestemt i bakken opp forbi Nutheim, sperret nok et utenlandsk vogntog seg på tvers torsdag morgen.

Etter en halvtimes jobbing og salting, fikk sjåføren vogntoget på veien igjen.

- Burde ha vært stoppet
- Disse vogntogene burde ha blitt stoppet før det går så langt at de setter seg fast, dette er livsfarlige kjøretøy på norsk vinterføre, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud til TA .

Ifølge Hoksrud burde myndighetene ha luket ut alle toakslede vogntog på grensa når det er vinter i landet.

- Et treakslet trekkvogn slik vi vanligvis finner i på veiene, løfter hengeren på en helt annen måte enn en toakslet, sier Hoksrud.

Få krav
Ifølge Hoksrud er det kun krav til tre millimeter mønsterdybde og kjetting i bilen til utenlandske kjøretøy som krysser grensa.

- Er det fint vær når de kommer til Norge er det bare å kjøre på, når det dårlige været kommer blir det tydelig at mange av de utenlandske sjåførene aldri har kjørt på norske veier tidligere, sier han.

Vil ha forbud
Hoksrud mener politiet og myndighetene kunne ha spart samfunnet for mye trøbbel hvis disse ble stoppet.

- Når det gjelder tilfellene i Telemark i dag, fikk ikke disse store konsekvenser, men det gjør det mange andre steder, sier han.

Fremskrittspartiet har foreslått å forby toakslede kjøretøy på de norske fjellovergangene.

Les flere saker i TA.

Det er ikke bare i Skien det er problemer. I løpet av natten har det lavet ned snø i store mengder flere steder i landet. Dette har skapt store problemer for bilistene.

På riksvei 7 ved Hamremoen i Krødsherad skled en trailer av veien. Bilen veltet, og lasten kom dundrende ut gjennom det knuste taket på lasterommet.

Satt fastklemt
Sjåføren ble sittende fastklemt med benbrudd i 3 timer.

- Vi kom raskt til stedet, men lastebilen lå slik til at det var vanskelig å få sjåføren løs, og det tok over tre timer før mannskapene klarte å få mannen løs fra førerhytta, sier lensmann Stein Arild Gjestemoen ved Krødsherad lensmannskontor til bygdeposten.no.

På E6 var det også glatt, og et vogntog kjørte av veien ved Berger i nordgående retning. Det dannet seg lange køer i begge retninger på hovedveien.

- Stopper og glaner
Vogntoget forsvant ned en skråning, mens hengeren veltet og ble liggende igjen i kanten av veibanen.

- Den 22 år gamle sjåføren er alvorlig skadet og fraktet til Ullevål universitetssykehus. Det er snakk om hodeskader, sier operasjonsleder Øyvind Strømsborg i Romerike politidistrikt til rb.no.

Også på Vestlandet skapte snøen problemer.

Latvier bom fast
I morgentimene stoppet politiet et latvisk registrert vogntog på riksvei 13 i Odda.

- Han står bom fast og kommer seg ikke av flekken på flat vei, sier poltitibetjent ved Hardanger Lensmannskontor, Njål Hope til Hardanger Folkeblad.

Føreren av vogntoget kan nå vente seg en bot på grunn av manglende kjettinger.

Politiet gjennomfører torsdag en storkontroll av biler i området for å sjekke hvorvidt de har snø på taket når de kjører.

- Dersom man må foreta en nedbremsing og har store mengder snø på taket i en oppvarmet bil, raser alt ned i frontvinduet. Vindusviskerne rekker ikke å ta av for alle snøen og da mister man sikten. Det kan være farlig i møte med, for eksempel ett vogntog, sier Hope.

Forsinkelser på Stavanger lufthavn

Store snømengder gjorde at Stavanger lufthavn Sola måtte stenges torsdag morgen. Flyplassen åpnet igjen klokka 10, men stansen medfører forsinkelser.

På grunn av værforholdene er det fare for at rullebanen må stenges i kortere perioder for snøbrøyting, opplyser Avinor, ifølge NTB.

Ifølge oversikten på flyplassenes nettsider var flere av avgangene med rutemessig avgang ved 11-tiden inntil to timer forsinket.

Driftssjef Stig Jone Nevland har jobbet ved flyplassen i 25 år, og han sier til Aftenbladet at han ikke kan huske verre forhold.

- Flyene kommer ikke engang inn til gatene på grunn av snømassene. Det er ikke materiell og brøyteutstyr det står på, men den tunge og våte snøen som laver ned i rekordmengder. Det er rett og slett umulig å holde rullebanene fri for snø, fortalte driftssjefen torsdag formiddag.

Kommentarer til denne saken