RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livsvarig for tidligere forsvarssjef i Tyrkia

Sist oppdatert:
Istanbul (NTB-Reuters-DPA): Tyrkias tidligere forsvarssjef Ilker Basbug er dømt til livsvarig fengsel for å ha planlagt statskupp. Tre folkevalgte fra opposisjonspartiet CHP må sone fra 12 til 35 år bak murene.

De dømte er funnet skyldige i å ha planlagt å styrte statsminister Recep Tayyip Erdogan. Domsavsigelsen mandag er et foreløpig klimaks i maktkampen mellom Erdogans moderat islamske regjering og sekulære - ikke-religiøse - krefter støttet av de militære.

Mens dommene ble lest opp i et rettslokale i Silivri-fengselet vest for Istanbul, skjøt sikkerhetsstyrker tåregass mot demonstranter som hadde samlet seg i området for å protestere mot rettssaken. Erdogans motstandere anklager statsministeren for å ville kvele all opposisjon.

Påtalemyndigheten har hevdet at de tiltalte var med i et nettverk av sekulære erkenasjonalister som opererer under navnet Ergenekon. De var blant annet anklaget for å ha gjennomført en rekke attentater og bombeangrep med mål om å provosere fram et militærkupp.

De ikke mindre enn 275 tiltalte i rettssaken avviste anklagene mot dem, men frykten for et kupp er ikke tatt ut av det blå: Hæren i Tyrkia gjennomførte tre statskupp i perioden 1960 til 1980 og tvang landets første islamistledede regjering fra makten i 1997. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere