RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livsverket er gjenreist

Foto: Thomas Winje Øijord (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Etter brannen for snart to år siden har det vært stille på Wærhaug gård. Nå går livet endelig videre.

Nå kan man igjen høre hestevrinsk og latter fra stalljentene på Wærhaug gård.

- Det betyr at livet fortsetter, at det ikke stoppet opp da det brant. Endelig er det liv på gården igjen, og det betyr alt for oss, sier Vigdis Wærhaug til Romerikes Blad.

Omfattende brann
Den omfattende brannen i oktober 2008 tok livet av 25 hester og stoppet gårdsdriften i nærmere to år. Nå kan Vigdis endelig smile igjen.

Selv om bygningsarbeidet fortsatt pågår, er de første hestene allerede på plass på gården. Det har hun jobbet for helt siden den skjebnesvangre oktobernatten i 2008, skriver Romerikes Blad.

- Her vi hører hjemme
Siden oktober i fjor har arbeidet med å få på plass en ny driftsbygning på Wærhaug gård pågått, etter at den gamle brant ned til grunnen ett år tidligere.

Vigdis og ektemannen Ola bestemte seg umiddelbart for å gjenreise den gamle, tradisjonsrike bygningen.

- Vi fikk mange spørsmål om hva vi ville gjøre, og vi følte vi skyldte de som hadde jobbet her lenge, og ikke minst de som mistet hestene sine i brannen, et svar. Dermed bestemte vi oss med en gang for å bygge den opp igjen, sier Vigdis.

12. juni i år var de to første hestene på plass i den nye stallen, og siden da har flere og flere funnet veien til gården, som til sammen har plass til 27 hester.

- De første hestene som kom sto her før brannen også. Når alt skal være i orden i september en gang, vil cirka halvparten av hestene være nye, mens halvparten er hester eierne har valgt å flytte tilbake hit etter brannen. Det er utrolig hyggelig at mange ønsker det. Flere av jentene har til og med sagt til meg at de føler det er her de hører hjemme, sier Vigdis.

Likt som før
Gården, som er meget godt kjent i hestemiljøet på Romerike, ser i dag ganske lik ut som den gjorde før den omfattende brannen, Skriver Romerikes Blad.

Vigdis og Ola har valgt å gå for den tunløsningen de hadde tidligere med en hesteskoformet driftsbygning.

- Det har vært viktig for oss å beholde gården mest mulig lik den som har stått her siden den forrige brannen i 1934. Det skal føles som hjemme. Gårdsklokka, som allerede er på plass i det nye driftsbygget, fant vi i askehaugen. Den hang på det lille stabburet før den første brannen, så klokka har vært på gården i lang, lang tid – og ikke minst overlevd alt som har skjedd her, sier Vigdis.

Sammen med Ola har hun nå sikret driftsbygningen med materialer som ikke så lett tar fyr, og som også brenner saktere hvis ulykken nok en gang skulle være ute. I tillegg skal området rundt gården få en form for overvåkning.

Ingen hester selv ennå
Selv om det i løpet av september vil være 27 hester på plass i den nye stallen, har Vigdis foreløpig ikke skaffet seg noen hester selv.

- Vi bruker alle ressurser på å bygge opp Wærhaug gård igjen, men kanskje en gang hvis jeg får en sponsor eller vinner i lotto, smiler hun. De vet ennå ikke hva sluttsummen for å gjenreisingen blir, men regner med at det meste vil stå klart i løpet av oktober.

Berg og dal-bane
- Det står igjen noe mindre snekkerarbeid, pluss at vi må få på plass alt av elektronikk. Terrenget trenger også en overhaling etter gjenoppbyggingen, men det tar vi etter hvert. Det skal i hvert fall bli utrolig deilig å bli ferdig. Tida etter brannen har vært som en berg-og-dal-bane, og det har vært vanskelig ikke å ha det normale livet vi har vært vant til. Det var først da vi begynte arbeidet med gjenreisingen at jeg så det mye omtalte lyset, sier Vigdis.

Må vente
Etter hvert skal sønnen Trygve Wærhaug ta over gården, men Vigdis forteller at det fortsatt blir en god stund til.

- Han må nok vente litt til. Jeg har ikke satset alt dette for å gi meg allerede nå, smiler hun.

Les flere saker hos Romerikes Blad her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere