*Nettavisen* Nyheter.

LLH: – Straff for surrogati er totalitært

Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH)  setter nå sin lit til at politikerne på Stortinget «ikke er like totalitære som Bioteknologirådet». Foto: Alexander Winger

Homofiles interesseorganisasjon reagerer sterkt på at et klart flertall i Bioteknologirådet vil gjøre det straffbart å inngå avtaler om kommersiell surrogati.

20.05.15 19:25

Leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) er overrasket over vedtaket fra rådet onsdag.

– Dette er en veldig totalitær tilnærming, fordi resultatet av de disposisjonene folk gjør, er at det blir satt et barn til verden, sier han til NTB.

– Det er å stille seg helt på utsiden av den verden folk lever i, mener han.

Nylund setter nå sin lit til at politikerne på Stortinget «ikke er like totalitære som Bioteknologirådet».

Ti av medlemmene i rådet mener det bør være straffbart for privatpersoner å inngå avtaler om kommersiell surrogati med en surrogatmor eller en virksomhet som formidler surrogatitjenester, i Norge og i utlandet.

Betinget fengsel?

Et mindretall på tre medlemmer mener det bør utredes om det kan gjøres straffbart å inngå slike avtaler. Et annet mindretall på to medlemmer mener det ikke bør gjøres straffbart for privatpersoner å inngå surrogatiavtaler, ifølge Bioteknologirådet.

Professor Inge Lorange Backer ved Institutt for offentlig rett, som sitter i Bioteknologirådet, sier bøter, betinget fengselsstraff eller samfunnsstraff kan være aktuelle straffemåter for folk som skulle bryte en eventuell, ny surrogatilov.

– Hvilke straffesanksjoner som kan være aktuelle, må utredes nærmere, sier han til NRK.

Kritikerne mener straff for surrogati vil ramme barna og dessuten gjøre surrogati mer skambelagt. Backer mener for sin del det finnes straffereaksjoner som ikke rammer barna.

Nei til surrogati

Et samlet bioteknologiråd mener kommersiell surrogati fortsatt ikke bør være tillatt. Et klart flertall mener at også ikke-kommersiell surrogati bør være forbudt.

Det er avgjørende å ta hensyn til barnas beste i surrogatisaker, understreker rådet.

– Uavhengig av hvordan surrogati lovreguleres, må barn som fødes etter surrogati sikres de samme rettigheter og muligheter i livet som alle andre barn, uttaler Bioteknologirådet.

Et flertall på 13 medlemmer mener også at ikke-kommersiell surrogati bør være forbudt.

Samtidig mener et mindretall på to medlemmer at altruistisk, også omtalt som uegennyttig, surrogati under visse forutsetninger kan være en akseptabel metode for assistert befruktning.

Vil ha prøveordning

Nylund i LLH er ikke overrasket over rådets holdning.

– LLH er enig med Bioteknologirådet i å si nei til kommersiell surrogati i Norge, men vi ønsker en prøveordning i Norge med altruistisk surrogati, sier han.

– Vi mener det eneste forsvarlige vil være å regulere dette i Norge i en altruistisk form, for å demme opp for at folk gjør dette i utlandet.

Bioteknologirådet er et frittstående, rådgivende organ som er en høringsinstans for norske myndigheter i forbindelse med saker som vedrører moderne bioteknologi. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.