RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund før første forhandlingsmøte i årets mellomoppgjør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund før første forhandlingsmøte i årets mellomoppgjør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen

Lønnsoppgjøret: – Null kroner i generelt tillegg

Sist oppdatert:
Lavtlønnede får 1,75 kroner mer i timen, mens det blir nulltillegg for alle andre, opplyser LO og NHO etter at lønnsforhandlingene endte i full enighet torsdag kveld.

– Dette er et solidarisk oppgjør der vi prioriterer de lavtlønte og likelønn, og opprettholder kjøpekraften. Det er viktig for oss, og i tråd med vedtaket i LOs representantskap, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Det er medlemmer på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, som får et tillegg på 1,75 kroner i timen.

Rammen på oppgjøret er beregnet til 2,7 prosent, mens det i fjor var på 3,2 prosent. Det blir null kroner i generelt tillegg til arbeidstakere i overenskomster med lokal forhandlingsrett.

Tilfreds

LO og NHO møttes torsdag til innspurten i årets lønnsoppgjør etter snaue to ukers forhandlinger. Forhandlingene var i mål klokken 22.25 torsdag kveld, melder FriFagbevegelse.

LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund har denne gang vært svært samkjørte i at det bare ville være rom for beskjedne lønnstillegg i år.

Skogen Lund sier NHO er tilfreds med at de sentrale lønnstilleggene går ned for tredje året på rad.

– Deler av norsk økonomi bremser, og lønnsforskjellen til landene vi konkurrerer med, er blitt for stor. Da er det nødvending at LO og NHO finner gode og ansvarlige løsninger. Det har vi gjort i kveld, sier hun.

Utfordrende situasjon

Manglende lavlønnsprofil var på nippet til å skape brudd i torsdagens lønnsinnspurt mellom hovedpartene i arbeidslivet, ifølge Aftenposten. LO-forhandlere ga uttrykk for frustrasjon over utsiktene til at NHO, sett fra deres side, skulle skape brudd i et oppgjør med historisk lave tillegg på grunn av manglende tillegg til de lavest lønnede.

Det var på forhånd ikke ventet at forhandlingene skulle vare utover natten. LO-leder Gerd Kristiansen sier LO med årets oppgjør tar hensyn til bedriftene i en utfordrende situasjon for norsk næringsliv.

– Nå håper jeg regjeringen viser det samme ansvaret, lytter til partene og reverserer innstrammingen i permitteringsregelverket, sier Kristiansen.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, hvilket betyr at hovedlinjene som ble trukket opp før fjorårets hovedoppgjør, ble førende også i år. Det ble bare forhandlet om penger i år.

YS: Et ansvarlig lønnsoppgjør

– Vi har tatt et stort ansvar og bidratt til et meget ansvarlig oppgjør i privat sektor. Hensynet til den konkurranseutsatte industrien har veid tungt under forhandlingene, sier YS-leder Jorunn Berland.

Oppgjøret omfatter rundt 17.500 YS-medlemmer i Yrkestrafikkforbundet, Parat, Negotia, SAFE, Delta og Stafo.

– Oppgjøret har fått en lavlønnsprofil. Vi har valgt å prioritere ansatte på tariffavtaler hvor gjennomsnittslønnen er lavest, sier Berland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere