RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Stortinget, stortingssalen, spørretimen 6. januar 2010.
Stortinget, stortingssalen, spørretimen 6. januar 2010. Foto: Scanpix

LO dropper Stortinget

Sist oppdatert:
Høyres Jan Tore Sanner er bekymret over at LO og andre organisasjoner gir blaffen i å stille opp på høringer i Stortinget.

- Det vakte oppsikt at LO ikke gadd å møte på den åpne høringen om revidert nasjonalbudsjett. Jeg savnet både LO og NHO-foreningen Norsk Industri, sier stortingsrepresentant Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Finanskomiteen hadde satt av to lange dager til høringen, men vi ble ferdig til lunsj første dagen, forteller Sanner. Tidligere var det kø av organisasjoner til slike høringer, men nå er det frafallet som dominerer.

Likegyldighet
- I Stortinget opplever vi en total likegyldighet fra flere organisasjoner. Det henger nok sammen med at organisasjonene over tid har merket seg at påvirkningsmulighetene i Stortinget har blitt null. Vi har en flertallsregjering som ikke er villig til å gi sine partigrupper på Stortinget noen fullmakter, sier Høyres finanspolitiske talsmann.

- Det har oppstått et demokratisk problem. Påvirkningen overfor politikerne er nemlig flyttet fra åpne til lukkede rom, sier Sanner og poengterer at det nå er om å gjøre for organisasjonene å få framført sine synspunkter før regjeringen har konkludert. Etterpå i Stortinget er det intet handlingsrom.

Arrogant av LO
Stortingsrepresentanten er bekymret for langtidsvirkningen av et slikt system.

- Det er nokså arrogant av LO å ikke stille på høringen. Hensikten er jo å få en dialog med oss folkevalgte. Jeg var ekstra interessert i å høre hva LO mener om industriens situasjon, spesielt på bakgrunn av sentralbanksjef Svein Gjedrems dystre spådommer, sier Sanner.

- LOs framvær kan tolkes som at LO ikke er bekymret for sine medlemmer. Faktum er at tusenvis av industriarbeidere kan miste jobben dersom Gjedrem har rett.

Har rød løper
- Alle vet at LO har en egen rød løper inn i maktens innerste korridorer. Men LO gjør klokt i å bygge allianser med andre partier enn de rødgrønne regjeringspartiene. Landet kan jo få en annen regjering etter valget i 2013, sier Høyres nestleder.

Jan Tore Sanner er innstilt på å tenke i nye baner ut fra erfaringene med flertallsregjering i fem år.

- Alternativet kan være å arrangere høringer i forkant av budsjetter og andre forslag fra regjeringen. Det kan legges opp mer som seminarer til enkelte sakskomplekser, sier han.

Pressemelding
Informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i LO har to forklaringer på hvorfor LO ikke stilte opp til Stortingets høring forrige onsdag:

- Vi LO var ganske godt fornøyd med revidert nasjonalbudsjett, og våre synspunkter hadde vi allerede framført i en pressemelding, sier Hammerø.

- Men vil det ikke være lurt av LO å bygge allianser i Stortinget i tilfelle det blir en annen regjering etter valget i 2013?

- Naturligvis vil det være det. Men vårt fravær i høringen har ikke noe med det å gjøre. Det er ikke hver gang LO stiller på høring om revidert nasjonalbudsjett, sier Hammerø.

Stevnekollisjon
Informasjonsdirektør Finn Langeland i Norsk Industri forklarer fraværet på høringen med en «stevnekollisjon».

- I tillegg inneholdt ikke revidert budsjett denne gangen de store sakene, sier han.

- Norsk Industri er stadig i ulike komiteer i Stortinget og kommuniserer jevnlig med de ulike partigruppene, både de som er i opposisjon og i posisjon. Jeg registrerer for øvrig at mange observatører mener at Stortinget har blitt mindre relevant med flertallsregjering, sier Langeland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere