*Nettavisen* Nyheter.

LO kjøper innflytelse

Korrupsjon er kanskje ikke riktig ord, men det lukter vondt når Kommuneforbundets Jan Davidsen frister Senterpartiets Åslaug Haga med penger - og diskuterer motytelser. Slik kjøper LO seg innflytelse over norsk politikk.

Tenk deg at Kjell Inge Røkke holder frem 15 millioner kroner og diskuterer fortrolig med Åslaug Haga, Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg om hva han kan få tilbake. Kanskje de kan slappe av litt med utbytteskatten, og ville det ikke være naturlig om en Aker-sjef fikk plass i regjeringen?

Parallellen er ikke så fjern til det bildet vi fikk se av spillet i kulissene i NRK Brennpunkt i går, og reaksjonene lar heller ikke vente på seg:

- Man kan bare forestille seg hvilke reaksjoner som hadde kommet hvis dette hadde skjedd på ikke-sosialistisk side, sier Frp-leder Carl I. Hagen til NRK.

- NRK Brennpunkts reportasje om LOs innflytelse minner om korrupsjon, sier Hagen.

Trekker i tråder
Samtalen mellom Åslaug Haga og Jan Davidsen viser hvordan fagforeningslederen forsøker å trekke i tråder for å få innflytelse hos det rødgrønne regjeringsalternativet. På en ene siden antyder han pengegaver til Senterpartiet, i neste omgang krever han innflytelse:

- Hvis vi skal spille en rolle her, er det viktig at våre medlemmer går inn i alle partiene til de rødgrønne, sa Danielsen i den fortrolige samtalen.

- Samrøre
Høyres Jan Tore Sanner mener at denne saken er eksempel på samrøren mellom LO og de rødgrønne partiene. Han er overrasket over at LOs strategi og nettverk ikke lenger bare omfatter Ap og SV, men også Senterpartiet.

- Det er åpenbart at LO har jobbet langt mer systematisk og målrettet for å samle makt i sin hånd enn det vi har trodd, sier Sanner til TV 2 Nettavisen .

Til nå har LO forsvart sine milliongaver med at de støtter partier de er enige med, og at man ikke forsøker å kjøpe seg innflytelse. Dessuten får jo de borgerlige partiene også penger, lyder forsvaret.

Lite troverdig
Etter gårsdagens Brennpunkt blir denne bortforklaringen lite troverdig. Samtalen mellom Gerd-Liv Vallas mektige støttespiller og fortrolige, Jan Davidsen, og Sp-politikeren viser at LO ikke bare gir bort penger uten å ville ha noe tilbake. Gjerne en statsrådpost, noen verv i partiene, og litt annerledes politikk.

Hva mener du om LOs pengestøtte til partiene? Korrupsjon eller et naturlig forhold til partier som står dem nær? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.