RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LO krever partisvar

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Ungdomsgaranti og rett til heltid. Det er to av LOs sentrale krav overfor de politiske partiene.

LO-leder Roar Flåthen legger nå grunnlaget for hvordan han skal kaste seg inn i høstens valgkamp. Han har sendt brev til landets politiske partier med 41 spørsmål innenfor 12 ulike temaer. Her får såvel regjeringspartiene som opposisjonen noe å bryne seg på.

– De fleste av spørsmålene går på arbeidslivsspørsmål, men vi ønsker også å fokusere på samfunnsoppgaver LO er spesielt opptatt av, sier Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Spørsmålene er slett ikke designet for Ap, slik kritiske røster påstår. Spørsmålene er basert på det 26.000 LO-medlemmer og våre tillitsvalgte er opptatt av gjennom 60.000 svar til oss. I tillegg bygger vi på de 1.400 forslagene som ble reist overfor LO-kongressen, sier Flåthen.

LO-lederen minner om at han har 867.000 medlemmer i ryggen.

– Landets politiske partier bør ta våre velgere på alvor og svare oss, sier Flåthen.

Ungdom og kvinner
– Hvilke saker er blant de viktigste for dere?

– Ungdomsgaranti og rett til heltid, svarer LO-lederen.

Han ønsker å utvide dagens ungdomsgaranti slik at alle under 25 år får rett til arbeid eller utdanning innen en arbeidsledighetsperiode på tre måneder.

– Vi må sikre at ungdom får en følelse av at det er bruk for dem i arbeidslivet. Arbeidsledigheten må ikke få bite seg fast blant de unge, sier Flåthen.

– Og så er vi opptatt av at alle skal få en lovfestet rett til heltid. I dag er det altfor mange som tvinges til å jobbe deltid. Dette gjelder spesielt kvinner innen helse og omsorg, varehandelen pluss de som jobber på hoteller eller i restauranter, sier han.

– Deltid er ikke negativt i seg selv, men det må være frivillig. Alle må ha en rett til en jobb som de kan leve av, sier Flåthen. Han rettet pekefingeren så vel privat næringsliv som det offentlige.

Skole og omsorg
Partiene blir videre spurt om de vil si nei til konkurranseutsetting, anbud og privatisering av offentlige velferdstjenester.

– LO er opptatt av å styrke den offentlige enhetsskolen og vil derfor ikke åpne for flere private skoler. Barnebarna mine må få de samme skolemulighetene som andre barn, uavhengig av foreldrenes lommebøker. Det samme må gjelde eldreomsorg for min mor, sier Flåthen.

– Hvordan skal LO bruke svarene dere får fra partiene?

– Vi skal fortelle våre medlemmer og tillitsvalgte hva vi får til svar. Og så vil vi komme med en sterk oppfordring om å stemme. Jeg tror svarene vil synliggjøre de politiske skillelinjene i Norge. De rødgrønne partiene ga flest positivt svar på spørsmålene som ble stilt for fire år siden, sier Flåthen.

Etterutdanning
Han peker på at det også er spørsmål som vil bli krevende for de rødgrønne.

– Vi ønsker en ordning med finansiering av livsopphold for voksne som tar etter- og videreutdanning. Vi kan ikke pålegge arbeidsgiverne hele dette ansvaret. Ordningen vil koste også for det offentlige. Etter- og videreutdanning er ikke gratis, sier Flåthen.

Han krever videre svar på om partiene vil utsette EUs tredje postdirektiv.

– Det er ikke gitt at alle de tre rødgrønne partiene vil svare positivt på dette, sier LO-lederen med dårlig skjult beskjed til Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere