RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

LO må ta ansvar for sykefravær

Sist oppdatert:
Trygd tapper staten for over 300 milliarder kroner - hvert år. Det er et problem for LO også.

I årets statsbudsjett «stjeler» økte kostnader til sykelønn og uføretrygd 30 milliarder kroner av utgiftsveksten. Dette skaper en fortvilet situasjon for Jens Stoltenberg fordi trygdeeksplosjonen ødelegger for alle andre planer om økt offentlig tilbud.

Dette bør plage Landsorganisasjonen også, og det blir for lettvint hvis LO nå skal være en barriere mot en endring av reglene.

LO-sekretær Trine Lise Sundnes skrev i går et debattinnlegg som sier at det «er helt uaktuelt for norsk LO» å bruke deler av de svenske løsningene for å få ned kostnadene til sykefravær.

Les hele innlegget her:Ikke friskere, bare fattigere

Innlegget er deprimerende lesning fordi Sundnes ikke har ett eneste forslag som kan redusere sykefraværet og få ned de enorme kostnadene for den enkelte, bedriften og for statskassen. Tvert imot argumenterer hun for at folk som ikke er syke likevel skal få uføretrygd på grunn av «alder, utdanning, tidligere aktivitet eller boligforholdene».

LOs 865.000 medlemmer er ikke bare individer med rett til trygd - de er også innbyggere i en velferdsstat og mottakere av offentlige tjenester. Og de er ansatte i bedrifter som sliter i ettervirkningene av en finanskrise.

Begge deler taler for at også LOs ledelse tar et ansvar for å få ned sykefraværet. En innstramming kan ikke komme som en duell og mannjevning mellom Stortinget og LO, men som resultat av at LO og NHO tar et ansvar og foreslår endringer som får flere halvfriske tilbake på jobb tidligere.

Både NAV-reformen og avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) har gode tanker, men virker ikke. Likevel må det være fornuftig å sørge for at den sykmeldte og bedriften har kontakt for å vurdere om - og i tilfelle hvor mye - den halvfriske kan arbeide. En av årsakene til at de gode tankene ikke gir gode resultater er at NAV ikke følger opp, og at bedriften bare har plikter - og ingen straffetiltak.

Den svenske modellen har mange nyskapninger, men det mest interessante er en obligatorisk runde mellom den sykmeldte, bedriften og legen etter 180 dager. All statistikk viser at langtidssykmeldte som er ute av arbeidslivet mer enn et halvt år i skremmende grad faller ut av arbeidslivet for godt. Da må det være riktig å fange dem opp og kartlegge arbeidsevnen, slik de gjør i Sverige. Og dersom de har arbeidsevne, må det være bra både for den halvfriske og for samfunnet ellers at vedkommende kommer i arbeid igjen.

Kanskje finnes det enda bedre virkemidler, og de har både LO og NHO et klart ansvar for å finne.

Du kan også komme med forslag i debattfeltet under saken.

Det blir for lettvint å sende regningen videre til staten og ta rollen som en barriere politikerne må nedkjempe. Når nesten hver nye utgiftskrone i statsbudsjettet går til trygd, så har vi et fellesproblem her i landet.

Norge er velsignet med en moderat og pragmatisk fagbevegelse. LO har mange ganger tatt samfunnsansvar i lønnsoppgjør.

Eksplosjonen i uføretrygd og stadig høyt sykefravær kaller på nytenkning på Youngstorget.

«Vi som trygder Norge» er ikke et slagord som kler Landsorganisasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere