RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Bendiksby (Terje Bendiksby)

LO mobiliserer for Jens

LO-leder Roar Flåthen har lagt konfliktene med regjeringen bak seg og mandag startet han på den lange valgkampen sammen med statsminister Jens Stoltenberg.

- Vi skal skape entusiasme ved å vise at LO og Ap oppnår mer sammen, enn hver for oss. Vi kan ha ulike syn på enkeltsaker, men deler et felles verdigrunnlag og i synet på samfunnsutviklingen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi kan ikke la enkeltsaker ødelegge for det store bildet, legger han til.

Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen har vært på kollisjonskurs med LO i en rekke saker det siste året. Både streik i offentlig sektor, tvungen lønnsnemnd i Nordsjøen og innføring av det omstridte vikarbyrådirektivet har preget overskriftene. Nå legger både Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen stridssakene bak seg. På en samling for alle LOs og Aps sekretærer mandag var budskapet fra begge at det borgerlige alternativet uansett er så mye verre.

Stoltenberg peker på flere viktige punkter der Ap og LO har sammenfallende interesser. Han mener at det i den aller viktigste saken for begge parter, arbeid til alle, ikke er noen selvfølge med lav ledighet.

Advarer mot ledigheten
- Vi har en masseledighet i Europa nå, også i våre nordiske naboland, som kan sammenlignes med 1930-tallet. Da gjelder det å trygge økonomien for å holde ledigheten lav, sier Stoltenberg.

Han viser også til at den rødgrønne regjeringen har reversert den forrige borgerlige regjeringens svekkelser av arbeidsmiljøloven, sørget for solid reallønnsvekst for arbeidstakerne, samt prioritert fellesskapsløsninger framfor privatisering.

- Vi må heller ikke tro at oljen redder oss uansett. Det er mange land med store naturressurser som sliter. På 1990-tallet hadde vi også finans- og bankkrise og ledighet, selv med oljepenger. Ressursene må forvaltes, og dette forstår LO, slår Stoltenberg fast.

- At dette er kjente saker, og ikke noe helt nytt, gjør det ikke mindre viktig. Dette er skanser som må forsvares, mener han.

Stiller sterkere krav
- LO stiller generelt sterkere krav til Ap og en rødgrønn regjering, enn til en borgerlig regjering, sier Roar Flåthen til ANB.

- I det store bildet leverer denne regjeringen svært bra, selv om vi kan kritisere både Ap og de rødgrønne. Det er jo snakk om selvstendige organisasjoner. Regjeringen har levert stort sett alt vi har bedt om, sier Flåthen. Han mener høyresiden nå endrer retorikken for å tekkes arbeidstakerorganisasjonene, men han har ingen tro på at de faktisk vil endre politikken.

Flåthen erkjenner at det har vært harde tak det siste året, og han sier han sjelden har sett så mye frustrasjon over en enkeltsak som når det gjelder vikarbyrådirektivet.

- Men dette så vi jo også langt inn i Arbeiderpartiets rekker, legger han til.

- Jeg har trua på at vi skal skape entusiasme uansett. Bare se på alternativet, advarer Flåthen.

Vanskelige dager
- Jens Stoltenberg, tirsdag feirer Arbeiderpartiet 125-årsjubileum, men omstendighetene er kanskje spesielle, med 22. julikommisjonens rapport og dårlige målinger for regjeringen?

- Arbeiderpartiet er vant til å håndtere tunge og vanskelige saker, med 22. juli blant de tyngste. Men regjeringen tar ansvaret for å gjøre det vi kan for å unngå at noe slikt skal skje igjen. Vi bestilte en usminket rapport som første skritt for læring. Vi har handlet, og skal fortsette å handle, avrunder Stoltenberg.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere