LO-sekretariatet krever pensjon, truer med streik

Oslo (NTB): LO-leder Gerd Kristiansen varsler tøffere lønnsforhandlinger enn på mange år, og refser NHO for å opptre arrogant. LO vil trolig kreve både lønn og pensjon.

- Når NHO blankt avviser å snakke pensjon med oss og rett over bordet fastslår at vi skal se 2-tallet i prosentvis lønnsvekst, så er det rett ut arrogant. Og det bidrar til å gjøre forhandlingsklimaet vanskeligere, sier Kristiansen til NTB.

Hun foreslo tirsdag at LO skal gå til forhandlingsbordet med krav om både økt lønn og at pensjonsordningene i privat sektor tas inn i tariffavtaleverket. Det er irriterende nok for den mektige LO-lederen at NHO allerede under det siste møtet i kontaktutvalget med regjeringen fastslo at lønnsveksten må ligger under 2 prosent, men det er når pensjonsspørsmålet så kategorisk avvises som tema at streikefaren skyter i været.

- Det viktigste på dette med pensjon er prinsippet om tariffesting. Pensjon er et av to hovedkrav. Vi må få innfrielse på dette, sier Kristiansen på spørsmål om LO er villig til å streike for retten til avtalefestet innflytelse over egne pensjonsordninger.

Årets hovedoppgjør starter 10. mars. Hovedkravene blir vedtatt av LOs representantskapsmøte tirsdag ettermiddag.

Sekretariatet innstiller også på at det i år skal gjennomføres forbundsvise forhandlinger, med andre ord at alle LO-forbundene forhandler om egne avtaler, og ikke samordnet oppgjør, der Fellesforbundet går i front og forhandler på vegne av hele LO. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.