RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LO støtter røykerne

Foto: ETIENNE ANSOTTE (EPA)
Sist oppdatert:
Arbeidsgiver kan ikke nekte ansatte å røyke i lunsjpausen, selv om den er betalt, mener LO.

LOs juridiske avdeling har sett på hvorvidt en arbeidsplass kan legge ned et totalforbud mot røyking i arbeidstiden, inkludert lunsjpausen når den er betalt.

Konklusjonen fra LO er at det kan de trolig ikke.

- Ikke saklig
Utspillet kommer etter at to norske kommuner, Alta og Sørum, har innført totalforbud mot røyking i arbeidstiden for sine ansatte.

LO-sekretær Trine Lise Sundnes påpeker at en betalt spisepause ofte er betalt fordi den ansatte skal stå til disposisjon for arbeidsgiver.

- Men slik vi forstår det er ikke forbudet begrunnet med at de ansatte skal være i beredskap. Forbudet har andre hensikter, nemlig å få folk til å slutte å røyke. Vi mener dette forbudet ikke er lovlig, fordi det dreier seg om å begrense en lovlig aktivitet som røyking er, men ut fra kriterier som ikke er saklige i forhold til formålet, sier Sundnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB)

- Ikke oppsigelsesgrunn
Dermed kan heller ikke et brudd på et totalforbud mot røyking i arbeidstiden føre til oppsigelse, påpeker Sundnes.

- Det konkrete her handler om hva som skjer dersom man bryter et slikt forbud. Etter vår vurdering vil dette ikke kunne være saklig oppsigelsesgrunn, sier hun.

- God intensjon
Sundnes mener kommunenes intensjon er god. Hun understreker imidlertid at det finnes bedre måter enn et forbud å hjelpe ansatte til å slutte å røyke. Hun påpeker at arbeidsgiver både har et ansvar for å sørge for at folk får et røykfritt arbeidsmiljø, men også for å ivareta røykernes verdighet.

- De aller beste løsningene kommer fram når man blir enige gjennom brede prosesser med de ansatte og når man gjør det på en måte som sørger for at alle hensyn blir ivaretatt, understreker LO-sekretæren.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere