EIDSVOLDS PLASS (Nettavisen): Torsdag ettermiddag er det duket for demonstrasjoner utenfor Stortinget. Nå krever folk at regjeringen skal ta kontroll over strømprisene.

Statsministerens egne samarbeidspartnere i LO, er blant dem som står i spissen for protestene. Her legger leder i Fellesforbundet, Jørn-Henning Eggum, ingenting mellom linjene, og er tydelig hvilke krav han vil stille regjeringen:

- Hvis kraftprisene forsetter å være så høye, også til neste vinter, så må vanlige folk få forutsigbarhet. For da skal disse tiltakene slå inn igjen, slik at staten i større grad dekker det som er over 70 øre, sier Eggum til Nettavisen, og legger til at dette ikke kan være tiltak som bare varer et par måneder.

Se intervjuet med Fellesforbundets Jørn-Henning Eggum her:

Full jubel

Tidlig torsdag ettermiddag var det allerede mange som hadde samlet seg utenfor Stortinget, der Eggum holdt appell til full jubel.

Til Nettavisen anerkjenner han at regjeringen har gjort mye, men at han hadde forventet bredere tiltak.

- Regjeringen har bidratt til at vi som forbrukere har fått lavere utgifter, men det er ikke nok når prisene er så høye som de er nå, sier Eggum.

Gunnar Stavrum: Jonas Gahr Støre sitter fastspent i den elektriske statsministerstolen

Kravet fra Fellesforbundets medlemmer er at alt over 70 kilowatt øre, skal dekkes fult og helt av staten.

- Regjeringen har bidratt og er i gang, men de kunne gått enda lengre. Det å bruke en tredjedel eller 25 prosent, av inntektene dine i å betale strømregningen. Det er et massivt inngrep i den enkeltes kjøpekraft, sier Eggum.

Les også: Hamrer løs på regjeringen: - Redd bølge av konkurser

Internasjonale forpliktelser

Ledere for en rekke andre aktører var også tilstede utenfor Stortinget. Til tross for uenigheter knyttet til internasjonalt strømsamarbeid og utvinning av havvind; var LO, Fellesforbundet, Industriaksjonen, Norsk Industri og Norsk Bonde- og småbrukarlag enige om at staten må ta kontroll over strømprisene.

Les også: Alexander (39) har aldri stemt eller vært engasjert politisk – nå står han i front for et strømpris-opprør: – Nå er det nok

Eggum selv er positiv til havvind, og ønsker ikke å gå ut av noen internasjonale forpliktelser.

- Vi har inngått internasjonale forpliktelser i de kablene vi har utviklet, og gjør ikke noe med å endre det. Det vi sier er at i fremtiden ser vi at vi trenger mer kraft, og fornybar kraft, så de må rushe på Stortinget, sier Eggum, og legger til at det er viktig at regjeringen forsetter å fokusere på fornybare løsninger for energi.