RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LO vil ikke snakke engelsk

Sist oppdatert:
Det største LO-forbundet vil ikke at StatoilHydro ledes på engelsk. Sjekk kravene.
Tirsdag er det høring i Stortinget rundt fusjonen mellom Statoil og Hydros olje- og gassvirksomhet. Som den største fagforeningen har LO-forbundet Industri Energi, som har 7.100 medlemmer i det sammenslåtte selskapet, nå sagt sitt.

I høringsnotatet fra IndustriEnergi, som NA24 har fått tilgang til, fremgår det at de er positive til fusjonen mellom de to norske oljegigantene. Men de stiller noen betingelser, blant annet at ingen skal miste jobben som følge av sammenslåingen og at alle skal få tilbud om jobb samme geografisk sted som i dag.

Krever norsk

Men det mektige forbundet har også stilt et krav til selskapet. Forrige uke ble det klart at det nye styrespråket i StatoilHydro vil bli engelsk. Det vil si at alle styremøtene skal foregå på engelsk.

Dette vil IndustriEnergi motsette seg, skriver de i høringsnotatet.

- Selv om språklige kvalifikasjoner er viktig i et selskap som også har internasjonal virksomhet, må utgangspunktet være at et norsk selskap skal ha norsk som arbeidssprål, også i styrende organer. Det er avgjørende at alle i styret er i stand til å fult ut delta i drøftelsene i styret. Det kan best sikrest gjennom at styremøtene foregår på norsk, skriver fagforeningen.

Nettavisen kunne forrige uke fortelle at en av de foreslåtte styremedlemmene, Kjell Bjørndalen, ikke kan engelsk.

Les mer om dette: - Norsk viktigere enn engelsk

Men et tidligere styremedlem i Statoil, som i likhet med Bjørndalen var LO-topp, mener dette ikke er noe problem.

- Bjørndalen kan engelsk – men han vil perfeksjonere seg. Han kan engelsk nok til å sitte i styret i Statoil. Skulle det i et eneste tilfelle dukke opp et problem så er jeg sikker på at det er folk i administrasjonen eller i styret i Statoil som kan norsk, sier Yngve Hågensen til NA24.

Bjørndalen er foreslått som nytt styremedlem i StatoilHydro. Han er i dag leder i Fellesforbundet.

- Behold navnet

Industri Energi er meget fornøyd med StatoilHydro som navn.

- Vi mener valget av navn på det fusjonerte selskapet er et godt valg. Det bidrar til å opprettholde identiteten utad for begge selskapene og innad for de ansatte i selskapene. Navnevalget føyer seg inn i en rekke av leukkede navnevalg på andre fusjonerte selska, også fusjonerte internasjonale oljeselskap. Industri Energi mener navnet StatoilHydro bør opprettholdes og ikke endres etter ett år. I alle fall må det ikke gjøres vedtak som er til hinder for at Statoil eller StatoilHydro-navnet kan videreføres, skriver fagforeningen i hørsingsnotatet.

Mer fokus på Helse og sikkerhet

Den mektige fagforeningen er ikke fornøyd med at regjeringen i sin stortingsproposisjon om fusjonen bare skal «opprettholde og videreføre eksisterende struktur innen HMS (Helse, miljø og sikkerhet)».

- Etter vår mening er dette alt for passivt og det er heller ikke i samsvar med regjeringens sitt mål for HMS innen petroleumsnæringen, skriver IndustriEnergi.

Blant annet pekes det på at regjeringen i Soria Moria-erklæringen slo fast at petroleumsnæringen skal være verdensledende på helse, miljø og sikkerhet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere