*Nettavisen* Nyheter.

Loberto ny utviklingssjef

23.03.11 11:19

Tidligere i vinter sluttet Andreas Holter i Vålerenga for å bli trener for Adeccoliga-laget Strømmen. Ny utviklingssjef er Andrea Loberto.

- Som utviklingssjef har jeg hovedansvaret for å strukturere utviklingsarbeidet fra rekruttlaget og helt ned til 13-årslaget. Andre ansvarsområder er hvordan vi skaffer penger og hvordan vi bruker dem, ansettelse av trenere og strukturering av måten vi arbeider på, sier Loberto til vif-fotball.no.

Loberto fortsetter som spillerutvikler sammen med Kaz Sokolowski på a-laget.

- I fjor hadde jeg også ansvaret for rekruttlaget og var toppspillerutvikler. Disse oppgavene er nå overført til Gary Chapman.

Chapman kom til Vålerenga fra Blackburn tidligere i vinter.

- Gary er toppspillerutvikler og hovedtrener for rekruttlaget. Han har ansvaret for spillerne i toppsspillergruppa frem til de kommer opp på a-laget.

Tydelig spillestil

Loberto ønsker at Vålerenga skal være tydelige på hvordan klubben ønsker å spille fra 13-årsklassen og oppover.

- Vi skal ha en klar og tydelig linje som vi skal følge. Vi har utarbeidet et spillestilsdokument utfra prinsippene vi følger på a-laget som alle lagene nå tilpasser seg. Det handler ikke nødvendigvis om formasjon, men mer om hvordan vi ønsker å spille fotball, hvordan vi angriper og forsvarer oss.

I forhold til talentutvikling mener Loberto det viktigere å dyrke disse prinsippene fremfor å jakte gode resulatetter i enkeltkamper og turneringer.

- Et godt ekspempel er G16-laget vårt som nylig deltok i en turnering i Riga. De vant ikke, men de ble invitert til en toppturnering i Italia på grunn av måten de spilte fotball på. I Italia kommer de til å møte flere toppklubber. Det gir oss viktige referansepunkter.

Ny struktur

Før årets sesong har de største endringene skjedd i juniorstallen.

- I 12-årsklassen er opplegget det samme som før. De spiller elleverfotball fra de er tolv år og Rune Mikkelsen har ansvaret for den gruppa. Også i 13-, 14-, 15- og 16-årsklassen er det meste som før med to trenere på hvert lag.

- Den største forandringen er i junior- og rekruttgruppa. Vi har delt gruppa i to. En juniorgruppe som Raymond Mikkelsen og Per Inge Jacobsen har ansvaret for og en rekruttgruppe som Gary Chapman og Aleksander Olsen har ansvaret for.

- Det flere andre klubber som har organiserrt seg i en lignende modell. Tilbakemeldingen fra trenerne er positiv. De opplever at det er mer fokuserte treninger. Vi har gått fra én gruppe med 25-26 spillere til to grupper med 13-14 spillere i hver. Dermed får hver enkelt spiller tettere oppfølging fra trenere.

- Vi merker at relasjonene er bedre på banen og at vi i større grad får kontinuitet i treningsarbeidet.

Kortere vei til a-laget

Utviklingssjefen tror veien opp til a-laget blir kortere med den nye modellen.

- Vi mener at den nye organiseringen gjør veien opp til a-laget kortere. Vi får en arena mellom junior- og a-laget der vi kan spisse mer enn tidligere. Profesjonaliteten i junior- og rekruttgruppa blir bedre og overgangen til en seniorstall blir dermed ikke så stor.

Fra 2005 til 2007 var Vålerenga Norges beste juniorlag. De siste årene har resultatene vært med varierende. Loberto tror på bedre tider, men minner om at Vålerengas mål er å utvikle enkeltspillere til a-laget.

- Hovedmålet vårt er å produsere spillere som kan konkurrere på topp nasjonalt og etter hvert internasjonalt nivå. De skal bli gode nok til å spille for Vålerenga i Tippeligaen. I tillegg er det viktig å spille etter de spillestilsprinsippene vi har bestemt oss for å følge.

- Resultatene på juniornivå vil alltid variere. Alle klubber har gode og mindre gode årganger. I perioder vil vi ha en veldig stor bredde i troppen og hevde oss godt i turneringer og seriespill, andre perioder ikke. Men uansett skal vi utvikle enkeltspillere som er gode nok for a-laget vårt. De siste årene har vi oppnådd dårligere resultater som gruppe enn i årene fra 2005 til 2007, men vi har likevel utviklet spillere til a-troppen. Det vil alltid være det viktigste.

Støtteapparat Vålerengas utviklingsgruppe 2011:

Utviklingssjef: Andrea Loberto

Toppspillerutvikler: Gary Chapman

Rekruttrenere: Gary Chapman og Aleksander Olsen

Materialforvalter rekruttlaget: Christian Arentz

Juniortrenere: Raymond Mikkelsen og Per Inge Jacobsen

Keepertrener junior og rekrutt: Ken Nilsen

Materialforvalter juniorlaget: Brynjar Carlsen

Spillerutvikler 13-16 år: Per Inge Jacobsen

G16-trenere: Johannes Moesgaard og Anders Fredriksen

G15-trenere: Stian Dahl Tjernås og Igor Aase

G14-trenere: Daniel Pedersen og Mikal Erga

G13-trenere: Anders Mehren og Are Steigum

Keepertrener 13-16 år: Mikal Erga

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag