Dermed kan nattehimmelen bli kanskje spektakulær denne kvelden i oktober.

- Resultatet kan bli et kraftig utbrudd av flotte og spesielle, saktegående stjerneskudd, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Astrofysikeren ved universitetet i Oslo forteller at når støvkorn i verdensrommet kommer inn i atmosfæren, brenner de opp på grunn av luftmotstanden. Fra bakken sees dette som en lysende prikk eller strek som farer over himmelen, og ser ut som et stjerneskudd.

Det er komet Giacobini-Zinner som kommer inn i det indre av vårt Solsystemet. Dette gjør den med 6,6 års mellomrom. Kometkjerner består av is og frosne gasser og omtales ofte som skitne snøballer.

- Når de er nærmest Solen i sine avlange baner, fordamper is og gass og blåses ut i rommet sammen med store mengder støv. Solvind – en strøm av partikler fra Solen – og sollyset blåser stoffet utover og lager kometens hale.

- Støvbånd fra de ulike solbesøkene danner et nettverk i rommet og hvert år i begynnelsen av oktober farer Jorden gjennom dette «spindelvevet». Som regel passerer Jorden mellom trådene eller båndene og vi opplever bare moderat aktivitet, kanskje noen titalls stjerneskudd per time.

Men kveldens lysshow på himmelen skjer fordi Jorden en sjelden gang passerer rett gjennom et støvbånd. Da blir aktiviteten dramatisk mye større. Estimatene varierer fra noen titalls til mange hundre stjerneskudd i timen lørdag kveld.