*Nettavisen* Nyheter.

Lokal-TV-stasjon sender politisk reklame

Torsdag vil Stavanger-stasjonen TV Vest sende reklame for Rogaland Pensjonistparti. TV-kanalen kan dermed bli den første i Norge som sender politisk reklame.

20.06.08 11:05

– Forbudet mot politisk TV-reklame er helt urimelig, og i strid med ytringsfriheten. Derfor vil vi utfordre forbudet, sier ansvarlig redaktør i TV Vest, Per Fjeld, til NTB.

Lokal-TV stasjonene signaliserte i vår overfor Propaganda at de ville vurdere å skaffe seg ekstrainntekter til høsten fra politisk reklame og dermed utfordre forbudet.

- Vi har jobbet mye og lenge med temaet politisk reklame. Vi kan ikke skjønne at det ikke er tillatt, sa generalsekretær Halvor Borse i Norsk Forbund for Lokal-TV i mai.

Les mer her:

Lokal-TV har lyst til å utfordre politisk reklameforbud (22.05.2003)

Nå blir utfordringen altså en realitet.

TV 2 har også sagt seg villig til å vise reklame for Fremskrittspartiet. Konserndirektør Rune Inderøy i TV 2 sier til NTB at kanalen fortsatt venter på reklamefilmen fra Fremskrittspartiet, og at planene foreløpig er usikre.

– Vi jobber med reklamefilmen. Mer vil jeg ikke si, sier organisasjonssjef Leif Hjeltnes i Fremskrittspartiet til NTB.

Lokalstasjonen TV Vest kan dermed bli den første TV-stasjonen i Norge som sender politisk reklame.

–Det er viktig for oss å få prøvd reklameforbudet rettslig, og vi er villig til å betale eventuelle bøter, sier Per Fjeld.

Fjeld mener at et av hovedargumentene mot politisk TV-reklame – at det bare er de største partiene som har råd til å nyttiggjøre seg av det – ikke kan benyttes i dette tilfellet.

– Det er mulig at argumentasjonen kan gjøres gjeldende på riksplan, men definitivt ikke for lokal-TV. Pensjonistpartiet hører dessuten neppe til de mest pengesterke partiene i Norge, sier han.

Fjeld mener forbudet mot TV-reklame er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel ti om ytringsfrihet, samt Grunnlovens paragraf 100. I vår hørte han og de andre lokal-TV-redaktørene på ytringsfrihetsadvokat Kyrre Eggens i foredrag om akkurat dette temaet.

I dag er Eggen TV Vests advokat. Eggen har den 12. august sendt et brev til Statens medieforvaltning der det blir redegjort nærmere for den juridiske begrunnelsen.

De første reklamefilmene for Rogaland pensjonistparti sendes torsdag 14. august. Kanalen viser tre ulike reklamefilmer for partiet, med i alt 35 visninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.