RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lokal vind

Sist oppdatert:
I tillegg til de store vindsystemene på jorden - som monsunvind, jetstrømmer eller vinden i en alminnelig høststorm - finner vi vind som styres på mindre skala. Her er noen av dem:

Bora

Bora er en fallvind som blåser nedover fra Slovenia og over Adriaterhavet før den gjør livet iskaldt for folk ved kysten fra Trieste til Albania. Vinden kommer i kraftige støt som pisker havet til skum.

Mistral

Mistral er en fallvind som blåser kaldt, tørt bygevær gjennom Rhonedalen i Sør-Frankrike og videre utover Middelhavet. Vinden kan forårsake frostskader på vinmarker.

Cirocco

Ciroccoen oppstår når lavtrykk i Middelhavet trekker luft fra Sahara nordover, ofte om våren. Luften er varm og støvete fra før og rekker å bli fuktig før den når nordsiden av Middelhavet.

Khamsin

Khamsinen stammer fra Sahara og fører varm, tørr luft innover sørlige deler av Egypt. Dette kan ødelegge avlinger.

Chinook

Chinook er en form for fønvind som blåser ned langs østsiden av Rocky Mountains i USA. Ordet chinook betyr snøspiser. Den 22. januar 1943 fikk chinooken temperaturen i Spearfisk, South Dakota til å stige 27,2 °C i løpet av to minutter.

Santa Ana

Santa Ana er en varm, tørr vind som blåser fra øst eller nordøst inn i sørlige deler av California. I det vinden blåser gjennom kløfter og trange daler, drar den opp støv og sand og tørker ut vegetasjonen. Dette kan medføre store buskbranner, særlig om høsten. I oktober 1991 brant mer enn 3000 bygninger i nærheten av San Francisco ned i forbindelse med Santa Ana-vind.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere