Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for terrorangrepet mot en koptisk kirke i Alexandria natt til lørdag. 21 mennesker ble drept i angrepet og rundt 100 såret.

Lørdag gikk Egypts president Hosni Mubarak ut og la skylden på utlendinger, mens guvernøren i Alexandria pekte på Al-Qaida.

Mistenker lokale ekstremister
Nyhetsbyrået Associated Press melder søndag at politiets mistanke nå peker i retning av en lokal gruppe islamske ekstremister. Det utelukkes ikke at gruppen har latt seg inspirere av Al-Qaida. Egyptisk politi skal ha foretatt 17 arrestasjoner i kjølvannet av terrorangrepet.

Etterforskerne har også sjekket passasjerlister fra noen av flyankomstene fra Irak nylig. Det skjer på bakgrunn av truslene som har kommet fra Al-Qaida-hold mot kristne både i Egypt og Irak. Politiet ser etter mulige bevis for at Al-Qaida har finansiert angrepet eller vært i Alexandria og rekruttert selvmordsbombere.

Kan ha funnet selvmordsbomberen
To hoder som ble funnet på åstedet blir nå undersøkt. Ifølge det statlige nyhetsbyrået MENA er det mistanke om at iallfall det ene tilhører selvmordsbomberen.

Stort politioppbud
Tungt politioppbud sørget for å holde demonstranter i sjakk i tre byer søndag. I Alexandria deltok rundt 200 kristne i en høylydt demonstrasjon nær den bombede kirken. Men opprørspolitiet var til stede med minst dobbelt så mange og hindret demonstrantene fra å bevege seg videre, ifølge AP.

Muslimsk leder kondolerte
Storsjeiken av al-Azhar, Ahmed el-Tayeb, som er Egypts fremste muslimske leder, kom søndag på besøk til den åndelige lederen for Egypts koptiske kristne, pave Shenouda den tredje, for å kondolere. Et titall kristne demonstranter forsøkte å hindre ham fra å komme fra stedet etter møtet, men tungt politioppbud sørget for at han kom seg i sikkerhet.

Støre fordømmer angrepet
Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer terrorangrepet og peker på at egyptiske myndigheter har ansvar for å sikre trosfrihet og religiøse minoriteters rettigheter.

Les også: Støre fordømmer kirketerror

- Kristne koptere har rett til fritt å kunne utøve sin religion. Vi følger utviklingen i Egypt tett og forventer at egyptiske myndigheter forsvarer religionsfriheten. Det er også viktig at myndighetene nå maner til ro og oppfordrer alle egyptere til å stå samlet i kampen mot terrorisme, sier Støre.

Kopterne utgjør omlag 10 prosent av Egypts befolkning. Det har de senere årene vært økende spenninger mellom religiøse grupperinger i landet.

Under kan du se overvåkingsvideoen fra den koptiske kirken, slik opptaket blir presentert på Arab News Agency.

HTML EMBED