*Nettavisen* Nyheter.

Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge

Illustrasjonsfoto: Kjernen i et lite kjernekraftverk brukt til tester hos EPFL i Sveits. Til venstre: Stortingsrepresentant Marianne Synnes Emblemsvåg .

Illustrasjonsfoto: Kjernen i et lite kjernekraftverk brukt til tester hos EPFL i Sveits. Til venstre: Stortingsrepresentant Marianne Synnes Emblemsvåg (H). Foto: Rama (Wikipedia)

Høyres fylkeslag i Rogaland og Vestland har vedtatt å utrede kjernekraftutbygging i Norge, mens Trøndelag Høyre vil intensivere forskningen på kjernekraft.

19.02.20 02:17

Høyre hadde i 2009–2013 programfestet forskning og utvikling av kjernekraft i Norge, primært med thorium som brennstoff. Det skjedde likevel ikke, selv om Høyre og Frp gikk inn for en forskningssenter på thorium i regjeringsplattformen i 2013.

Thorium er et lettere radioaktivt grunnstoff som kan brukes som brensel i atomreaktorer, og ikke gir utslipp av CO2 eller andre klimagasser.

Les også: Trenger verden 2200 nye vindturbiner hver dag i 30 år for å erstatte oljen? - Feil nærmest uansett

Stortingsrepresentant Marianne Synnes Emblemsvåg (H) fra Møre og Romsdal er utdannet bioingeniør og molekylærbiolog og sier til Stavanger Aftenblad at hun ser på thorium som en framtidig kraftkilde i Norge.

Thorium er ikke egnet for kjernefysiske våpen, og det er ikke mulig med kjernefysisk nedsmelting.

Les også: Forskere: 1100 personer dør hvert år fordi Tyskland faser ut atomkraft

– Vi er kanskje selvforsynt nå, men vi er bare i starten av elektrifiseringen og vil trenge mer og mer kraft. Vannkraften er ikke nok, og kjernekraft er langt mer stabilt enn vindkraft, og i Norge er ikke gasskraftverk «rent nok», sier Emblemsvåg.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) rangerte Norge i fjor på 12. plass av land med størst thorium-forekomster.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag