*Nettavisen* Nyheter.

Lokalsamfunn frykter for barna med nytt asylmottak

FRYKTER FOR BARNA: – Det handler først og fremst om plasseringene, og tryggheten for ungene våre. Dette er for dårlig redegjort, det er en skam. Foto: Morten Sæle (Avisa Nordhordaland)

- Vi aksepterer ingenting når det gjeld ungane våre.

04.11.15 23:10

RADØY/OSLO (nordhordaland.no/Nettavisen): Som følge av den store flyktningestrømmen til Norge, har UDI i november utlyst konkurranse om drift av 15.000 mottaksplasser.


Det betyr at det vil bli etablert nye asylmottak en rekke steder i Norge. Et av disse stedene er øya Radøy i Hordaland.

300 møtte opp

Mange beboere på Radøy i Hordaland frykter for konsekvensene når det nå etableres nytt asylmottak på øya.

Ville du vært bekymret hvis det etableres asylmottak i ditt nærmiljø? Delta i spørreundersøkelsen nederst i saken.

Under et folkemøte om det nye asylmottaket, uttrykte mange av de 300 fremmøtte skepsis til plasseringen av mottaket, skriver avisa Nordhordland.

– Hvor mange asylmottak i Norge ligger så nær skole og barnehage? Vi aksepterer ingenting når det gjelder ungene våre, sa beboer Roger Sundt.

– Det er klart at vi skal hjelpe, men plasseringen er problemer. Jeg fatter ikke at en ikke ser dette, at ungene våre blir prøvekaniner blir helt feil, sa Sundt under møte.

– Det handler først og fremst om plasseringene, og tryggheten for ungene våre. Dette er for dårlig redegjort, det er en skam, sa beboer Knut Haugland.

– Ville man fått lov til å etablere barnehage i et område der det er asylmottak? Jeg tror svaret er nei, la han til.

- Ikke økning i kriminalitet

Sissel Mehammer fra UDI svarer at det er flere eksempler på dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE HVITMALING: Det har aldri vært meningen å hvitmale, å si at det ikke finnes kriminalitet, sa Sissel Mehammer fra UDI. Foto: Morten Sæle (Avisa Nordhordaland)

– Det er flere kommunalt godkjente barnehager som er opprettet tett oppi mottak. Det er også etablert barnehage på eiendommen til et mottak der det går barn fra mottaket og andre barn sammen, sa Mehammer.

Beboere ytret også frykt for voldtekter og annen kriminalitet som følge av nytt asylmottak.

– Det vi sier er at i forhold til norsk befolkning, er det ikke noen økning i kriminalitet knyttet til asylmottak. Når det gjelder kriminalitet rundt mottak, vet vi at det i hovedsak er mindre alvorlige ting, som nasking og sykkeltyveri. Det er ikke noe forsøk på å si at det ikke finnes kriminelle asylsøkere, sa Mehammer.

Vil ta imot dem

Andre beboere oppfordret sambygdingene til å møte flyktningene med åpne armer.

Klikk på bildet for å forstørre.

POSITIVE KREFTER: – Jeg tror ikke dette er et problem om vi vanlige borgere på Radøy bruker de positive kreftene våre, sa Berit Kvalvik. Foto: Morten Sæle (Avisa Nordhordaland)

– Om jeg var mor, og vi hadde den uroligheten her som er i Syria, tror jeg tankene ville vært mer positive. Vi skal ikke male fanden på veggen. Vi må stille spørsmål, og være saklig. Vi vil det beste for dem som kommer, sa beboer Berit Kvalvik.

- Vi kan snakke om voldtekt, men ikke bære frem det store spørsmålet. Kanskje kan vi lære om to-tre år å omgå disse ungdommene som kommer her uten den redselen mange har i dag. Vi må bruke kreftene våre til å møte det vanskelige med positiv tankegang, sa hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.