Gå til sidens hovedinnhold

Lokker asylsøkere med mer penger for å dra frivillig

Oslo (NTB): Myndighetene har valgt å øke satsene med 10.000 kroner for hvert barn for å få flest mulig asylsøkere til å dra tilbake dit de kom fra. Men Norsk organisasjon for Asylsøkere (NOAS) frykter at asylsøkerne ikke kommer til å bruke pengene slik de er tenkt.

Fra før av kan asylsøkere få opptil 20.000 kroner for å akseptere frivillig hjemreise etter avslag på asylsøknad i Norge. Økningen med 10.000 kroner for hvert barn kommer på toppen av dette. Dermed kan en familie på fem dra tilbake til hjemlandet med opptil 130.000 kroner i lomma, skriver Dagsavisen.

Men Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) frykter at mange asylsøkere kommer til å bruke pengene til å betale gjeld til menneskesmuglere som fikk asylsøkerne til Norge i utgangspunktet.

- For mange blir ikke pengene fra den norske stat brukt slik de er tenkt. De blir brukt til å betale gjeld, og ikke til å starte på nytt, sier NOAS-generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

Hun legger til at det forventes at man skal komme tilbake med penger og gjøre opp for seg, og at mange mister ansikt hvis de ikke kan betale gjelden.

I fjor brukte norske myndigheter 82.093.773 kroner til retur og tilbakevending. 1.812 asylsøkere fikk penger for å dra hjem frivillig. Per 30. september i år har 1.343 personer dratt frivillig. Myndighetene ønsker at enda flere velger å dra frivillig. (©NTB)

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget