*Nettavisen* Nyheter.

Lokket til byen for å tigge

Foto: Arkivfoto (Aust Agder Blad)

En rumensk statsborger kontaktet politiet etter å ha blitt lurt til byen med løfte om jobb.

19.04.12 12:07

Det var en annen rumener som hadde lurt den 32 år gamle mannen til Risør under påskudd at det var arbeid for ham i byen.

- Da han kom til Risør ble har fratatt pass, papirer og det han hadde av verdisaker, og sendt på gata for å tigge, forteller operasjonsleder Hans Petter Osaland i Agder politidistrikt til Aust Agder Blad.

Ringte politiet

Men i stedet for å etterkomme kravet om å tigge penger på gata i Risør, valgte mannen å ringe politiet for å få hjelp.

- De som hadde lurt ham til Risør holder for tiden også til i byen, og vi kunne derfor hjelpe ham med å få tilbake papirene slik at han kan returnere til Romania slik han selv ønsker, sier Osaland.

Han sier dette er et eksempel på hvordan det rekrutteres tiggere.

- Vi notert personalia på de som lurte mannen til Norge og Risør, men det er ikke snakk om noen anmeldelse. Han som ble lurt har fått tilbake alt han ble fratatt, sier operasjonsleder Osaland.

Vil holde øye med personer

Selv om politiet ikke har pågrepet noe, vil de følge med på miljøet. For i kjølvannet av tiggerne som kommer til Norge, følger det også med en del kriminalitet.

- Vi ser jo for eksempel i forbindelse med ransforsøket i Bosvika at minst en av dem var registrert som tigger.

Nettopp denne gjengen fikk for øvrig forlenget sin varetektsfengsling tirsdag denne uken.

- Men vi har ingen indikasjoner på at Risør har blitt en base for østeuropeere som driver med denne typen virksomhet. Det er nok mer tilfeldig. De det ble tatt personalia på mandag kveld var en rumener og fire bulgarere som vi ikke har noe adresse på, sier politistasjonssjef Odd Holum ved Risør politistasjon.

Les flere nyheter fra Aust Agder Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.