Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lomme-PC taper for mobil

Trues av smartphones.
Trues av smartphones.
For andre året på rad går salget av lomme-PC-er ned. Mobiltelefoner med stadig bedre funksjoner får mye av skylden for nedturen.

Siste kvartal er det åttende på rad der omsetningen av PDA-er faller fra foregående kvartal. HP er eneste produsent som kan se positivt på utviklingen, selskapet har doblet markedsandelen de siste 12 månedene.

Mobil mer lik PDA

Fallet i tredje kvartal er bare på 0,2 prosent, men totalt er markedet kraftig minsket de siste to årene. I 2002 ble den totale nedgangen 9,1 prosent, og analytikerne er skeptiske.

Det er analysefirmaet Gartner som har innhentet omsetningstallene fra de store leverandørene. Tallene viser at særlig håndholdte PC-er med mindre kjente operativsystemer som senker markedet.

- Men fallet skyldes nok også økt konkurranse fra mobiltelefoner som tilbyr samme type kalender, adressebøker og andre funksjoner for å håndtere personlig informasjon som tidligere var fundamentale applikasjoner på PDA-er, sier Todd Kort, hovedanalytiker ved GartnerComputing Platform Worldwide Group.

Palm stadig størst

HPs store suksess med sine lomme-PC-er redder i stor grad helhetsintrykket av markedet. HP oppnådde en markedsandel på 23,1 prosent i tredje kvartal i 2003, mer enn en fordobling fra 11,6 prosent i samme kvartal i fjor.

Palm er fremdeles størst på markedet med en andel på 34,2 prosent på verdensbasis, en liten økning fra sammen periode i fjor, skriver Computerworld.dk.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!