RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lomme-PC taper for mobil

Trues av smartphones.
Trues av smartphones.
For andre året på rad går salget av lomme-PC-er ned. Mobiltelefoner med stadig bedre funksjoner får mye av skylden for nedturen.

Siste kvartal er det åttende på rad der omsetningen av PDA-er faller fra foregående kvartal. HP er eneste produsent som kan se positivt på utviklingen, selskapet har doblet markedsandelen de siste 12 månedene.

Mobil mer lik PDA

Fallet i tredje kvartal er bare på 0,2 prosent, men totalt er markedet kraftig minsket de siste to årene. I 2002 ble den totale nedgangen 9,1 prosent, og analytikerne er skeptiske.

Det er analysefirmaet Gartner som har innhentet omsetningstallene fra de store leverandørene. Tallene viser at særlig håndholdte PC-er med mindre kjente operativsystemer som senker markedet.

- Men fallet skyldes nok også økt konkurranse fra mobiltelefoner som tilbyr samme type kalender, adressebøker og andre funksjoner for å håndtere personlig informasjon som tidligere var fundamentale applikasjoner på PDA-er, sier Todd Kort, hovedanalytiker ved GartnerComputing Platform Worldwide Group.

Palm stadig størst

HPs store suksess med sine lomme-PC-er redder i stor grad helhetsintrykket av markedet. HP oppnådde en markedsandel på 23,1 prosent i tredje kvartal i 2003, mer enn en fordobling fra 11,6 prosent i samme kvartal i fjor.

Palm er fremdeles størst på markedet med en andel på 34,2 prosent på verdensbasis, en liten økning fra sammen periode i fjor, skriver Computerworld.dk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere