*Nettavisen* Nyheter.

Lommeboka er favorittboka

Tenk deg en milliardbransje som får avtale seg imellom at lett bedervede varer skal selges til full pris. Nei, vi tenker ikke på norsk landbruk, men på bokbransjen.

14.09.04 20:00

Forlag og bokhandlere avskyr konkurranse og har sikret seg mot den gjennom den såkalte bokbransjeavtalen.

Resultatet er dyre bøker for folk flest.

For til tross for at det er snakk om en børsnotert milliardbransje, gjør forlag og bokhandlere avtaler seg imellom om at en bok skal ha fast pris. Dessuten skal alle skolebøker selges gjennom bokhandlere (som forlagene ofte eier selv).

Forlagsfolkene slåss altså mot all økonomisk teori som tilsier at prisene faller dersom det er reell konkurranse, og at forbruket vil øke dersom prisen er riktig. Det er nemlig ikke utenkelig at folk vil bruke like mye penger på bøker dersom de er billigere - og kanskje lese flere!

Den gjeldende avtalen er ulovlig i forhold til den nye konkurranseloven og avtalen går ut ved årsskiftet.

Helt til nå har forlag og bokhandlere raslet med sverdene og truet hverandre med at bransjeavtalen står for fall. Men de siste ukene har det kommet signaler om at begge parter gjerne vil slippe konkurransen likevel.

I dag kom det første signalet fra regjeringen om at man godtar fast pris på romaner og annen skjønnlitteratur - uansett om det er null interesse for å kjøpe bøkene over jul.

Dermed kan forlag og bokhandlere fortsatt avtale at det er forbudt å sette ned prisen når bøkene blir mindre etterspurt. I overført betydning vil bokhandlerne altså fortsatt forlange full pris for en bedervet vare. Den som bryter ut, mister retten til å selge bøker.

Når forlagsfolk snakker, er det ofte med omsorg for den smale litteratur og den skjøre distriktsbokhandleren.

I uttalelsene legges mindre vekt på at Gyldendal er børsnotert med eiere som naturligvis ønsker høy avkastning (Erik Must og Trygve Hegnar) og at bøker mer og mer er underholdningsindustri på linje med film og musikk.

Konkurransetilsynet er selvsagt kritisk til hele bokbransjeavtalen. Der viser man til Sverige, hvor prisene har sunket kraftig etter at bransjeavtalen ble avsluttet. Det kan altså være bra for både forfattere og leserne om bøker blir billigere.

For Konkurransetilsynet har det viktigste vært å hindre et vanvittig forslag om å lovfeste fast pris på bøker, og der har Konkurransetilsynet nå fått gjennomslag i regjeringen :

- Det er ikkje aktuelt å foreslå en lov om faste priser på bøker, heter det i et brev fra Valgerd Svarstad Haugland og Morten A. Meyer til bokbransjen i dag.

Regjeringen vil også avvikle bokhandlernes monopol på å selge skolebøker, og det er godt nytt for elever og offentlige skoler som da kan spare penger på å kjøpe rett fra utgiveren.

Regjeringen vil også forby dagens praksis med at bare De norske Bokklubbene (omlag 50/50 eid av Gyldendal og Aschehoug) er den eneste salgskanalen som får selge bøker med rabatt.

Alt i alt er dette viktige skritt som sikrer billige bøker for skoler og skoleelever, og som åpner for noe lavere priser gjennom for eksempel nettbokhandlere.

Vi mener at både regjeringen og Konkurransetilsynet foretar riktige grep for å kviste den foreldede bokbransjeavtalen. Helst skulle den på dyngen en gang for alle.

For det viktigste gjenstår: Hvorfor i all verden forlanger man full pris på en bok som er uaktuell?

Hva mener du: Bør bøker være som alle andre varer eller må litteraturen beskyttes spesielt mot konkurranse? Debatter på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.